Ολοκληρώθηκε το τελευταίο 10ήμερο του Απρίλη η κοινή στρατιωτική Άσκηση Ηνίοχος στις αεροπορικές βάσεις Ανδραβίδας και Ακτίου, στη Δυτική Ελλάδα, με τη συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων 7 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Η παρουσία των πιο δολοφονικών στρατιωτικών μηχανών του κόσμου μόνο τυχαία δεν είναι. Αντίθετα, συνιστά  πρόβα πολεμικής σύρραξης και είναι ενταγμένη στο ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης της παρουσίας του βορειοατλαντικού άξονα στην περιοχή και ειδικά στο ελληνικό κράτος, το οποίο αποτελεί πλέον μια απέραντη στρατιωτική βάση και πολεμικό ορμητήριο για το σφαγιασμό των λαών της ευρύτερης Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Όσο γιγαντώνεται η καπιταλιστική κρίση, οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται ακόμα περισσότερο. Μετά την αναζωπύρωση της σύγκρουσης και στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ ουκρανοναζί του Κιέβου και των αμερικανονατοϊκών συμμάχων τους από τη μια και των πολιτοφυλακών των ΛΔ Ντονιέτσκ – Λουγκανσκ και του ρωσικου ιμπεριαλισμού από την άλλη, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί πεδίο συγκέντρωσης τεράστιων πολεμικών δυνάμεων από την πλευρά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάσχεσης και στρατηγικής περικύκλωσης των ρώσικων και κινέζικων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Νατοϊκές αρμάδες σαρώνουν το Ιόνιο πέλαγος, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται συνεχώς για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού προς ρωσικά σύνορα, ενώ τα σενάρια για εγκατάσταση πυρηνικών σε Άραξο και Αλεξανδρούπολη αναθερμαίνονται. Την ίδια ώρα η διαρκής και εντεινόμενη όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ του ελληνικού και τούρκικου κράτους (βλ. ενεργειακούς ανταγωνισμούς στο Αιγαίο και την Κύπρο, πρόσφατη επίσκεψη υπεξ Δένδια στην Άγκυρα κ.α.) δεν μπορεί παρά να ιδωθεί ως κομμάτι αυτών των εξελισσόμενων ανταγωνισμών εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που κατέχουν τα δυο κράτη στην ευρύτερη περιοχή.

Για το ελληνικό κράτος συγκεκριμένα, αυτή η περίοδος γεωπολιτικής ρευστότητας,  εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για να δηλωθεί ξανά πως είναι σταθερά προσανατολισμένο στις επιδιώξεις της κυρίαρχης πολιτικο-οικονομικής ελίτ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας να προσδεθεί με ακόμη πιο άμεσους και αδιαπραγμάτευτους όρους στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ παίζοντας το ρόλο του χωροφύλακα και του τοποτηρητή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο –σε τακτική και όχι ευκαιριακή και εθιμοτυπική βάση- τους πραγματικούς υπεύθυνους, δηλαδή τα κράτη, τον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό, το μιλιταρισμό, την ταξική εκμετάλλευση, θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου.

Δήμος Π.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s