Την Πέμπτη 6 Μάη πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη απεργία στην Πάτρα, σε μια περίοδο όπου, εν μέσω πανδημίας και εγκληματικής διαχείρισης της με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, το κράτος κλιμακώνει την επίθεση του στην κοινωνική πλειοψηφία φέρνοντας προς ψήφιση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο- έκτρωμα που καταργεί –και τυπικά- το 8ωρο, ενώ ποινικοποιεί παράλληλα τη συνδικαλιστική δράση και την δυνατότητα απεργίας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, συνδικάτα, ταξικές πρωτοβουλίες, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες, σε μια ιδιαίτερα μαζική για τα δεδομένα της εποχής συγκέντρωση. Το αναρχικό – ταξικό μπλοκ –στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 άτομα-  πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κατάληψη Παραρτήματος, ύστερα από κάλεσμα της Προλέτ Accion [Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς]  και της αναρχικής ομάδας «δυσήνιος ίππος» και συντρόφων-συντροφισσών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Όλγας και το Εργατικό Κέντρο.

Στο ύψος της οδού Κολοκοτρώνη, μπλοκ του Σύριζα επιχείρησε να  εισχωρήσει στην πορεία, γεγονός το οποίο αποτράπηκε ύστερα από την αποφασιστική παρέμβαση αρκετών συντροφισσών και συντρόφων που τους έκαναν σαφές πως οι νεκροθάφτες της εργατικής τάξης, οι οποίοι με τις μνημονιακές πολιτικές τους καταδίκασαν τις επόμενες γενιές στην ανέχεια και τη φτώχεια δεν έχουν θέση στους δρόμους του αγώνα. Αυτοί που, αφού καλλιέργησαν αυταπάτες στην κοινωνία και διέσπασαν τους ταξικούς δεσμούς και τα αντανακλαστικά που είχαν δημιουργηθεί στην περίοδο των πρώτων μνημονίων, επί πέντε χρόνια προχώρησαν  σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, σε ψήφιση αντεργατικων και αντισυνδικαλιστικων νόμων (όπως ο νόμος Αχτσιογλου που επέβαλε το 50 +1% συμμετοχής των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας), σύναψαν τις καλύτερες σχέσεις με τους αμερικάνους και τους νατοϊκούς δολοφόνους, έπνιξαν μετανάστες στο Αιγαίο και στοίβαξαν χιλιάδες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκκένωσαν καταλήψεις και συντήρησαν το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς της αντιτρομοκρατικής, ψήφισαν τον νόμο Γαβρόγλου για το πανεπιστήμιο-επιχείρηση, δεν μπορούν σε μια νύχτα να γίνουν ξανά τιμητές των αγώνων και των θυσιών της εργατικής τάξης. Η θέση που έχουν επιλέξει είναι με το μέρος των αφεντικών, των καταπιεστών και των λακέδων τους. Και αυτό ας το καταλάβουν καλά…

Σήμερα, σε μια περίοδο επιβολής γενικευμένης τρομοκρατίας και καταστολής από το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τις ζωές μας, πρέπει να παραμείνουμε ακόμα πιο δυναμικά και επίμονα στο δρόμο του ανειρήνευτου και αδιαμεσολάβητου αγώνα. Στο δρόμο της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης, της διεκδίκησης και της κοινωνικής-ταξικής αντεπίθεσης. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικό συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

Μπλόκο στο νέο αντιεργατικό νομοσχέδιο – Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Κοινωνική αυτοοργάνωση, ταξική αλληλεγγύη, μαχητική αντίσταση. Πόλεμος σε κράτος και κεφάλαιο!

Πάτρα, 7 Μάη 2021

Προλέτ Accion [Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς]  

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» και συντρόφισσες – σύντροφοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s