Πίσω από το χειροκρότημα και το «ήρωες» κρύβεται μια ολόκληρη βιομηχανία διώξεων σε βάρος των υγειονομικών

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη επίθεση του κράτους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων, η οποία εκδηλώνεται με μια σωρεία αντικοινωνικών και αντεργατικών νομοσχεδίων, διώξεις και καταστολή. Η επίθεση αυτή, δεν θα μπορούσε όπως είναι λογικό να μην βάζει στο στόχαστρο και τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύουν αδιάκοπα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, καταρρίπτοντας έτσι το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας.
Οι εκδικητικές ενέργειες του κράτους(καθώς και των υγειονομικών περιφερειών αλλά και των κρατικά διορισμένων διοικήσεων των νοσοκομείων) απέναντι στους γιατρούς που διεκδικούν τα αυτονόητα δεν έχουν τελειωμό. Τον Νοέμβριο του 2020 ασκήθηκε εισαγγελική δίωξη σε βάρος της προέδρου της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) Δάφνης Κατσίμπα, με βάση το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή», επειδή το σωματείο είχε καλέσει σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2021 η αστυνομία κάλεσε για προανακριτική εξέταση την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και της ζήτησε να δώσει εξηγήσεις για την απεργιακή κινητοποίηση που είχε καλέσει η Ομοσπονδία στις 24 Σεπτέμβρη του 2020, ενώ αντίστοιχη δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα της επιχείρησης φίμωσης που έχει εξαπολύσει το κράτος ενάντια στους αγωνιζόμενους γιατρούς αλλά και στους εργαζομένους εν γένει. Το πιο κραυγαλέο και προκλητικό, όμως, περιστατικό είναι η απόλυση του γιατρού Κώστα Καταραχιά, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας. Η στοχοποίηση του συγκεκριμένου γιατρού έχει τις ρίζες τις αρκετά χρόνια πίσω και οφείλεται στην ιδιαίτερα αγωνιστική στάση τόσο του ίδιου όσο και συνολικά του σωματείου των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα». Το 2019, ο τότε διοικητής του εν λόγω νοσοκομείου είχε επιχειρήσει να απολύσει ξανά τον Κώστα Καταραχιά, κάτι που απετράπη εξαιτίας των δυναμικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η επίθεση και η στοχοποίηση σε βάρος του οξύνθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, τόσο επειδή ο ίδιος φανερώνει συνεχώς την εγκληματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το κράτος και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό, όσο και επειδή το σωματείο του νοσοκομείου απάντησε δυναμικά στην, προ λίγων μηνών, προκλητική απόφαση της διοικήτριας να ασκήσει ΕΔΕ σε βάρος εργαζομένων επειδή «τόλμησαν» να νοσήσουν απόCovid-19. Έτσι, τον Δεκέμβρη του 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει εκδικητικά τον Κ.Καταραχιά στην κλινική Μ.Ε.Θ του νοσοκομείου «Σωτηρία», σε μια κίνηση που στόχευε αποκλειστικά και μόνο στην τρομοκράτηση του ίδιου και στην απομάκρυνσή του από τις δραστηριότητες του σωματείου στο οποίο συμμετέχει. Τον Ιανουάριο του 2021, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση του (καθώς υπηρετεί ως επικουρικός γιατρός), η οποία έληγε στις 31 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις των γιατρών ανανεώνονται αυτόματα μέχρι τουλάχιστον τις 31 Οκτωβρίου, εξαιτίας της οξυμένης υγειονομικής κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο μοναδικός γιατρός (αργότερα προστέθηκε στη λίστα μια ακόμη γιατρός, μητέρα, επειδή ζήτησε άδεια ειδικού σκοπού)ανάμεσα στους περίπου δύο χιλιάδες συναδέλφους του, ο οποίος βρέθηκε απολυμένος εν μέσω της πανδημίας επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση αποφασίζει να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς επειδή το προσωπικό στα νοσοκομεία δεν επαρκεί, προκειμένου να κρύψει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Η αίτηση που έχει καταθέσει ο Κώστας Καταραχιάς μέσω της οποίας ζητάει να παραταθεί η σύμβαση εργασίας του τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτώβρη, απορρίφθηκε αρχικά από το Πρωτοδικεία Αθηνών και θα εκδικαστεί στις 25 Μαΐου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απόφαση της απόλυσης του Κώστα Καταραχιά είναι πολιτική και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ σε βάρος των κατώτερων τάξεων και όσων αντιδρούν στα σχέδιά τους. Σε μια περίοδο που δεκάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται καθημερινά διασωληνωμένοι και πεθαίνουν εκτός Μ.Ε.Θ, οι κάθε λογής εξουσιαστές βρίσκουν την ευκαιρία να επιτεθούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην κοινωνική βάση και στους καταπιεσμένους, μέσω των αλλεπάλληλων διώξεων αλλά και των νομοσχεδίων που, μεταξύ άλλων, απαγορεύουν τη συνδικαλιστική δράση, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, προβλέπουν το φακέλωμα των συνδικαλιστών, καταργούν το οκτάωρο και φέρνουν την αστυνομία και το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα στα πανεπιστήμια. Απέναντι σε όλη αυτή τη δυστοπική συνθήκη, οι άνθρωποι της κοινωνικής και ταξικής βάσης αλλά και όλοι όσοι εχθρευόμαστε την εκμετάλλευση και την αδικία, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των διωκόμενων υγειονομικών και όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική εκδικητικότητα, να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον, να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας και να αγωνιστούμε προκειμένου να γκρεμίσουμε αυτό το απάνθρωπο σύστημα που μας καταδυναστεύει όλους και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας που θα τοποθετεί στο κέντρο της τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, και όχι τα κέρδη του κράτους και των αφεντικών.

***Στις 12 Απρίλη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κρίσεων για θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Ε.Σ.Υ. Ο Κώστας Καταραχιάς, ο οποίος είχε καταθέσει τα χαρτιά του αρκετούς μήνες πριν την απομάκρυνσή και την απόλυσή του από τον «Άγιο Σάββα», διορίστηκε ως μόνιμος γιατρός στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου». Το γεγονός αυτό καταρρίπτει το άθλιο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν κυβερνητικά στελέχη, ότι, δήθεν, ο συγκεκριμένος γιατρός δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα για να εργάζεται στο Ε.Σ.Υ. Ο διορισμός του στη νέα αυτή θέση δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση όσα αναφέρονται παραπάνω, καθώς, τόσο οι διώξεις του κράτους εναντίων όσων αγωνίζονται όσο και οι διεκδικήσεις των υγειονομικών για τα αυτονόητα συνεχίζονται κανονικά.

Ανδρέας Κ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s