Πριν ένα χρόνο, στις 20 Μάρτη του 2020, στην αρχή ακόμη της πανδημίας, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω ξεκίνησε το άνοιγμά του τις Παρασκευές, για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Από τότε δεκάδες δράσεις διανομής τροφίμων και άλλων ειδών ανάγκης έχουν πραγματοποιηθεί, τόσο στην πόλη της Πάτρας όσο και σε άλλες περιοχές, από τους πληγέντες της Καρδίτσας, μέχρι τους πρόσφυγες της Ριτσώνας και των παλιών εργοστασίων της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.

Στο πρώτο κάλεσμα που δημοσιεύθηκε τότε σημειώναμε: «Ζούμε εν μέσω μιας ανυπολόγιστης ανθρωπιστικής καταστροφής και πρωτόγνωρης κοινωνικής κρίσης, όπου με τραγικό τρόπο αναδεικνύονται οι γιγαντιαίες αντιφάσεις της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας και εντέλει η εγκληματική και δολοφονική φύση του κρατικού – καπιταλιστικού συστήματος για την πλειοψηφία της κοινωνίας και ειδικά για τα πιο ευάλωτα και φτωχά κομμάτια της […]

Στη σημερινή συνθήκη πολλοί εργαζόμενοι, άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες, τοξικοεξαρτημένοι καθώς και ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας  αδυνατούν να καλύψουν έστω και τις βασικές ανάγκες. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη δεν πρέπει να επικρατήσει ο κανιβαλισμός και ο ατομικισμός. Οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Να προτάξουμε την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Απέναντι στον θάνατο να κυριαρχήσει η ζωή, ο ανθρωπισμός, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη».

Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή σε ένα ουσιαστικό δίκτυο αλληλεγγύης στην πόλη και με την καθοριστική συνεισφορά άλλων αλληλέγγυων εγχειρημάτων, όπως η Δομή αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στην κατάληψης Παραρτήματος και η Κίνηση υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών-στριων, έχει αναπτυχθεί η δυνατότητα άμεσης προσφοράς βοήθειας σε πολλούς συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, σε μόνιμη και σταθερή βάση.

Η πρόσφατη δημιουργία της Συλλογικής Κουζίνας Αλληλεγγύης και η σταθερή παρουσία της σε εβδομαδιαία βάση για διανομή φαγητού σε συνοικίες της πόλης, είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που πάρθηκε από πολλούς και πολλές συντρόφους-ισσες και συναγωνιστές-συναγωνίστριες ώστε να γειωθούν ακόμα περισσότερο στην τοπική κοινωνία τα προτάγματα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Τα μοναδικά όπλα μας απέναντι στην αναλγησία της εξουσίας.

Δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε, να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα δίκτυα αλληλεγγύης ώστε να αποτελέσουν εργαλεία για όλους τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, σε υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη, όταν η επόμενη μέρα της «επιστροφής» στην κανονικότητα έρθει, αυτά τα δίκτυα θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην γενικευμένη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που θα δημιουργήσει η επίθεση του κράτους και των αφεντικών.

Δ.Π.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s