Στις 3 Απρίλη 2020 έφυγε από τη ζωή η 28χρονη αγωνίστρια Helin Bölek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum,  στην 288η μέρα απεργίας πείνας.

Η Helin, μαζί με το σύντροφο της μουσικό,  Ibrahim Göckçek, ο οποίος πέθανε και αυτός μετά από πολύμηνη απεργία πείνας ένα μήνα αργότερα, αντιστάθηκαν με θάρρος απέναντι στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας, θυσιάστηκαν για τη δικαίωση των αιτημάτων του συγκροτήματος, για να σταματήσει η απαγόρευση των συναυλιών τους και οι επιθέσεις στο πολιτιστικό κέντρο Idil στην Κωνσταντινούπολη, για να αφαιρεθούν τα μέλη του Grup Yorum από τη λίστα επικήρυξης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής, για να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον τους και να αποφυλακιστούν όσα μέλη τους κρατούνται στις φυλακές. Μαζί με το Mustafa Kocak, o οποίος ήταν ένας ακόμα νεκρός απεργός πείνας εκείνης της περιόδου που αγωνίστηκε για την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων για τους πολιτικούς κρατούμενους, έδωσαν έναν εμβληματικό αγώνα για το δίκιο και την ελευθερία.

Οι αγωνιζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα τους θυμόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό, μέχρι τα τραγούδια των αγώνων να ακουστούν πάνω στα συντρίμμια του εξουσιαστικού κόσμου, μέχρι τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση…

Δε χύνουν δάκρυ ματια

που συνήθισαν να βλέπουν φωτιές.

Δε σκύβουν το κεφάλι οι μαχητές.

Κρατάν ψηλά τ’ αστέρι με περηφάνεια!

Ναζιμ Χικμετ

μτφ: Γιαννης Ριτσος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s