Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ ονομαζόταν η γυναίκα την οποία σκότωσε στο Μεξικό αστυνομικός, ρίχνοντας όλο το βάρος του πάνω στην πλάτη και το λαιμό της για να την ακινητοποιήσει. Ήταν μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ, 36 ετών, μητέρα δύο παιδιών.

Στην πόλη Τουλούμ της επαρχίας Quintana Roo , τέσσερις αστυνομικοί αποφάσισαν να τη συλλάβουν επειδή, σύμφωνα με τους ίδιους, περπατούσε μεθυσμένη. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει από ασφυξία, καθώς ο αστυνομικός που της περνούσε τις χειροπέδες, την πατούσε με το γόνατο στο λαιμό. “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, ήταν τα τελευταία της λόγια.

Στις 2 Απρίλη, χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες γυναικοκτονίες στην πολιτεία Quintana Roo και για τη δολοφονία της Victoria Salazar. Μπροστά στο Palacio Nacional ξέσπασαν συγκρούσεις γυναικών με τους μπάτσους.

Γυναικείες οργανώσεις και ομάδες κατηγορούν ανοιχτά τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού για ρατσισμό και μισογυνισμό. Πέρυσι, στο Μεξικό δολοφονήθηκαν 940 γυναίκες, δύο λιγότερες από το 2019. Οι πολιτείες Juarez, Tijuana, Baja California, Monterrey και Nuevo Leon έχουν τους υψηλότερους αριθμούς αυτών των δολοφονιών.

Στο Μεξικό,  όπως και σε όλον τον κόσμο, διεξάγεται ένας πόλεμος σε βάρος των γυναικών της εργατικής τάξης. Εδώ και πολλά χρόνια, οι γυναίκες στο Μεξικό δεν έχουν χώρο, δεν έχουν όνομα. Διακυβεύεται η ίδια τους η ύπαρξη, η επιβίωσή τους. Είναι ο τόπος που εξαφανίζονται, βιάζονται και δολοφονούνται χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο, εκατοντάδες κάθε μήνα, δεκάδες κάθε βδομάδα.

Στον αντίποδα, το τελευταίο διάστημα, ξεσπούν σημαντικοί αγώνες των γυναικών στο Μεξικό που μας δείχνουν το δρόμο της μαχητικής αντίστασης απέναντι στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Δείχνουν τον δρόμο της μόνης υπαρκτής λύσης σε ένα κόσμο που προσπαθεί να μας εξαφανίσει και να μας ισοπεδώσει.

Με πληροφορίες από 1, 2

Περισσότερα για τους γυναικείους αγώνες στο Μεξικό και αλλού στο αρθρο: Από το Μεξικό μέχρι την Πολωνία… μαχητική αντίσταση των γυναικών σε ολόκληρη τη γη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s