• Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 17/3 κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των τέκνων, το οποίο εξαναγκάζει χιλιάδες γυναίκες και παιδιά να εγκλωβίζονται υποχρεωτικά σε μία κακοποιητική συνθήκη ζωής, στην οποία θα εξετάζεται το αν υφίσταται πράγματι βία προκειμένου να αίρεται η υποχρέωση συνεπιμέλειας.

• Στα μέσα Μάρτη, το τούρκικο κράτος αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, από τη συνθήκη εκείνη δηλαδή που τη δεσμεύει να θεσμοθετεί ενάντια στη βία κατά των γυναικών επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη φασιστική πατριαρχική φύση του.

• Τον Γενάρη στην Πολωνία, το κράτος κηρύσσει αντισυνταγματικό το νόμο για τις αμβλώσεις και τις απαγορεύει δια νόμου αφαιρώντας στις γυναίκες κάθε δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματός τους.

• Πριν δυο εβδομάδες, κατατέθηκε ψήφισμα στην ευρωβουλή σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση από τα πιο συντηρητικά κομμάτια εντός της. Για την ώρα καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της ευρωβουλής αλλά γεννά πολλά ερωτήματα πως μπορεί να είναι αντικείμενο καν συζήτησης το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Τα κράτη, αφού έχουν αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του covid-19, αφού για μία ακόμη φορά την εκμεταλλεύτηκαν για την ισχυροποίησή τους, σήμερα εντείνουν την επίθεσή τους στους από τα κάτω. Ένας κόσμος πατριαρχικός, που εκτός των άλλων, στενεύει τον κλοιό της ζωής και της αξιοπρέπειας και γύρω από τις γυναίκες. Ένας κόσμος πατριαρχικός, ο οποίος σήμερα μας εκδικείται, σκοτώνει τα θέλω μας και τα συναισθήματά μας. Ένας κόσμος που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι μίσος, θάνατο και βία.

Κι από την άλλη εμείς. Όλες οι γυναίκες της τάξης μας, όλες οι γυναίκες που καταπιεζόμαστε καθημερινά σε όλα τα πεδία της ζωής μας, εμείς που στεκόμαστε η μία δίπλα στην άλλη, εμείς που οργανωνόμαστε, εμείς που κουβαλάμε μέσα μας τον έναν όμορφο κόσμο γεμάτο ζωή, σκοπεύουμε να σταθούμε απέναντι σε ό,τι έρχεται να δυσχεράνει τη ζωή μας.

Απέναντι στο θάνατο θα νικήσει η ζωή!


Μαρία Μ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s