Από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ενημερώνεται το κίνημα του Βόλου ότι ο απροσδόκητος θάνατος στις 13/7/2020 του σ. Βασίλη δεν συνδέεται με τον βίαιο ξυλοδαρμό του μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου, στο όχημα που τον μετέφερε αλλά και μέσα στο ίδιο το αστυνομικό τμήμα.

Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα λόγω εξαρτησιογόνων ουσιών σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση κι έτσι η δικογραφία για τον πρόωρο χαμό του τίθεται στο αρχείο.
Η ιατροδικαστική έκθεση αν και διαπίστωσε τους από 14/6/20 τραυματισμούς του, δεν θα μπορούσε ποτέ να διαπιστώσει με φυσικοχημικούς όρους το μετατραυματικό stress που ο ίδιος είχε υποστεί και που ήταν η έμμεση αιτία του θανάτου του.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αστυνομία προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποκτήσει τον ιατρικό του φάκελο για να φτιάξει το προφίλ του χρήστη ουσιών καθώς αυτό δεν ταίριαζε στα πρότυπα της δίωξης ναρκωτικών. Ενός ανθρώπου που αγωνιζόταν εσωτερικά για τη ψυχή του κι αυτή την ψυχή την έδινε στους κοινωνικούς αγώνες. Όπως η οικογένειά του έχει δηλώσει “ο γιος μας δεν πυροβολήθηκε με σφαίρα στη καρδιά αλλά στη ψυχή του”.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο Βασίλης τα ξημερώματα της ημέρας θανάτου του είχε ένα τροχαίο ατύχημα με δίκυκλο το οποίο οδηγούσε και ότι το περιστατικό έγινε αντιληπτό από πολίτες οι οποίοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο. Η διερεύνηση του “τροχαίου ατυχήματος” θα τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας για να διαπιστωθεί αν το συμβάν συνδέεται με το θάνατό του, καθώς από την ιατροδικαστική έκθεση δεν προέκυψε “ελαφρύς τραυματισμός” ή έστω μώλωπες ή εκδορές. Είναι άγνωστο αν στο συμβάν μετέβη αστυνομικό όχημα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα παρέμεινε στο σημείο αρκετή ώρα μέχρι να συνέλθει και να φύγει μόνος του…..

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Βασίλης από την στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος την 14/6/20 περίπου στις 5μμ έξω από το αστυνομικό τμήμα, σαν δαρμένο σκυλί, αβοήθητος, σοκαρισμένος από όσα υπέστη, μισοπεθαμένος, πολίτες τον βρήκαν έξω από αυτό, τον μετέφεραν σπίτι του μέχρι που ο πατέρας του έφθασε εκεί και στις 8.19μμ κάλεσε το ΕΚΑΒ το οποίο τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου διαπιστώθηκε ο βαρύς τραυματισμός του. Η διαδρομή του τμήμα-σπίτι-νοσοκομείο στηρίζεται από μαρτυρικές καταθέσεις. Ο ξυλοδαρμός του (που δεν ήταν “συμπλοκή” όπως αναφέρεται σε ένα τουλάχιστον δημοσίευμα) έξω από τα δικαστήρια του Βόλου έγινε ενώπιον μαρτύρων. Υπάρχει επίσης βιντεοληπτικό υλικό, φωτογραφίες καθώς και το δελτίο συμβάντων που συντάχθηκε κατά την προσαγωγή του και το οποίο μάλιστα αναφέρει τις πολιτικές του πεποιθήσεις (!), την υπόνοια (!) διάπραξης αδικημάτων, παρ όλα αυτά όμως αφέθηκε ελεύθερος και σακατεμένος, καθώς δεν προέκυψε τίποτα απολύτως από τα παραπάνω εις βάρος του.

Χωρίς την ασφυκτική πίεση του κινήματος στο Βόλο αλλά και πανελλαδικά, δεν θα υπήρχε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που παραπέμπει τρεις αστυνομικούς στο πειθαρχικό με το ερώτημα απόλυσης αργίας σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών (Π.Δ. 120/2008).
Οι κονδυλοφόροι της περιοχής δεν κατάλαβαν ότι το πόρισμα της ΕΔΕ είναι αποδοχή ενοχής όλου του μηχανισμού καταστολής και προσπάθεια κατευνασμού των κοινωνικών αντιδράσεων μέσω της ενοχοποίησης απλά του «υπερβάλλοντα ζήλου» 3 αστυνομικών; Προφανώς το κατάλαβαν. Όπως το κατάλαβε και όλη η κοινωνία. Απλά προσπαθούν με χυδαίο τρόπο τυμβωρύχου να αποκρύψουν ότι ο Βασίλης είναι νεκρός του επιχειρηματικού τερατουργήματος της καύσης σκουπιδιών. Προσπαθούν να αποκρύψουν ότι ένοχοι δεν είναι απλά οι εμπλεκόμενοι επιτελικοί αξιωματικοί, ο προϊστάμενος υπουργός και τα εκτελεστικά όργανα του στρατού κατοχής που κατέκλυσαν εκείνες τις ημέρες την πόλη, αλλά και οι πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι που επέβαλαν προς τέρψιν των τραπεζικών τους λογαριασμών την καύση σκουπιδιών.

Αν και μας λένε ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε στις 23/2/2021, η από 1/3/2021 αίτηση της οικογένειας του Βασίλη να λάβει γνώση γι αυτήν απαντήθηκε αρνητικά καθώς οι αστυνομικές αρχές επικαλούνται την αρχή της μυστικότητας στην υπό εξέλιξη όπως φαίνεται ακόμη ΕΔΕ.
Τα συγκλονιστικά γεγονότα της Ν. Σμύρνης, στο ΑΠΘ, της εκτεταμένης πανελλαδικά αστυνομικής βίας με αναίτιους ξυλοδαρμούς, συλλήψεις στο σωρό με ανυπόστατες κατηγορίες και οι επώνυμες καταγγελίες βασανισμών στη ΓΑΔΑ, έχουν οδηγήσει αστυνομικούς της ΓΑΔΑ σε εξώδικα και μηνύσεις κατά μερίδας του τύπου για τα δημοσιεύματα τους…

Το κεντρικό προεκλογικό δόγμα της ΝΔ “Νόμος & Τάξη” κλονίζεται από την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση. Η ΝΔ θα διδαχθεί από το νόμο της “Καθολικής Ασφάλειας” που έχει εισαχθεί για ψήφιση από τη γαλλική κυβέρνηση, τους μετρ της ευρωπαϊκής λαϊκής καταστολής. Πολλά εγχώρια δημοσιεύματα αναφέρονται σε άρθρα του με την προτροπή των αστυνομικών ενώσεων.

Αν η άρχουσα τάξη εξοπλίζεται απέναντι στο λαό, ταυτόχρονα αφοπλίζει την κοινωνική της νομιμοποίηση. Η δύναμή της είναι την ίδια στιγμή η μεγάλη της αδυναμία. Γι αυτό θα νικήσουμε, όχι για μια επιστροφή στις ροζ κυβερνήσεις με ακροδεξιούς αλλά για μια κοινωνία καθολικής χειραφέτησης χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και αστυνομική καταστολή.

Ο Βασίλης είναι ο πρώτος νεκρός ενός κινήματος που διεκδίκησε το λόγο για τη ζωή του και την πόλη του και η θύμησή του δεν μας επιτρέπει να κάνουμε βήμα πίσω από αυτό.
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη,
Δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη.
Ως εδώ! Να τους ανατρέψουμε!

22/3/2021
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s