Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτώβρη, σύντροφοι και συντρόφισσες από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Επί τα Πρόσω» επισκέφτηκαν την Καρδίτσα που πρόσφατα χτυπήθηκε από πλημμυρική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των κατοίκων της, τόσο στην πόλη, όσο και στα γύρω χωριά.

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι μετέφεραν και παρέδωσαν στους συναγωνιστές από το Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα τα οποία μαζεύτηκαν στην Πάτρα ύστερα από πρωτοβουλίες που πήραν ο Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Επί τα Πρόσω καθώς και η Δομή αλληλεγγύης & αλληλοβοήθειας στην κατάληψη Παραρτήματος.

To ίδιο βράδυ ενημερωθήκαμε στη συνέλευση του Δικτύου για τις ανάγκες που υπάρχουν και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι συλλογικότητες και χώροι από όλη την Ελλάδα στηρίζουν με αντίστοιχους τρόπους, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές.

Το επόμενο πρωί, συμμετείχαμε σε διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Καρποχώρι, όπου είδαμε από πρώτο χέρι την καταστροφή. Άνθρωποι με κατεστραμμένα σπίτια και έπιπλα, χωρίς ρούχα και τρόφιμα 2 βδομάδες μετά την μεγάλη καταστροφή πασχίζουν να οργανώσουν εκ νέου τη ζωή και την καθημερινότητα τους.

Παράλληλα, πρωτοβουλίες διεκδίκησης αναλαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο όπως η αντανακλαστική συγκέντρωση κατά την αναίσχυντη παρουσία Μητσοτάκη στην πόλη, αλλά και η πρόσφατη παρέμβαση στο δημoτικό συμβούλιο Καρδίτσας με αίτημα την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Οι ανάγκες που υπάρχουν είναι τεράστιες καθώς η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και η αδιαφορία των θεσμών περισσότερο από ορατή. Κράτος, Κυβέρνηση, Δήμος, Περιφέρεια είτε αδιαφορούν επιδεικτικά για την κατασκευή στοιχειωδών έργων που πιθανότατα μπορούν να αποτρέψουν τέτοιες γιγαντιαίες καταστροφές, είτε υλοποιούν πολιτικές που παράγουν και γιγαντώνουν αυτά τα φαινόμενα με την κοινωνική λεηλασία και την καταστροφή του φυσικού κόσμου. Την ίδια ώρα σκορπάνε εκατομμύρια σε φρεγάτες, όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, προσλήψεις μπάτσων, καναλάρχες και εφοπλιστές. Δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη για βασικά έργα, υγεία και παιδεία, και ιδιαίτερα εν μέσω της φονικής πανδημίας.

Η κοινωνική βάση είναι αυτή που θα δώσει πάλι τη μάχη. Για αυτό πρέπει άμεσα να οξύνουμε τις απεριόριστες δυνατότητες της κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Ο ένας δίπλα στον άλλο, για να μην μείνει κανείς μόνος και ευάλωτος απέναντι στην καταστροφή. Και φυσικά, να οξύνουμε παράλληλα τη σύγκρουση με το σύστημα και τους φορείς του. Να οργανώσουμε την αναμέτρηση με το σύστημα που αδιαφορεί για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που αδιαφορεί για την ζωή και ενδιαφέρεται μόνο για την γιγάντωση του κέρδους των λίγων. Απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι καταστροφή, λεηλασία και θάνατο, να αγωνιστούμε για ζωή και ελευθερία. Να βάλουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες μας. Για μια κοινωνία που ο θάνατος δεν θα χει πια εξουσία.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “Επί τα Πρόσω”

Πατρέως 87 | Πάτρα | https://epitaprosw.espivblogs.net/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s