αναδημοσίευση από https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com/ 

Με τους μετανάστες είμαστε μαζί..

Τις τελευταίες μέρες ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις απάνθρωπες πρακτικές και τα πολεμικά σχέδια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΕΕ, της Ρωσίας, των ΗΠΑ κλπ, που ως θύματά τους έχουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι οδηγούνται στην εξαθλίωση μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην γκρίζα ζώνη του Έβρου και στα νερά του Αιγαίου.

Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λαμβάνει χώρα ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που πιόνια του καταλήγουν να είναι οι μετανάστες. Το Τουρκικό κράτος από την μία πλευρά τους χρησιμοποιεί με στόχο να αναγκάσει την ΕΕ να το ενισχύσει στην μάχη που όπως φαίνεται χάνει, μετά τα νέα δεδομένα, στη Συρία, ενώ το ελληνικό κράτος ενισχύει την αντιμεταναστευτική-φασιστική πολιτική του, καλλιεργεί τον πανικό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την κατασταλτική μανία, την φτώχεια και γενικότερα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πιο συγκεκριμένα το ελληνικό κράτος παραμένει πιστό στα συμφέροντα των ΕΕ-ΝΑΤΟ, μετατρέπει την χώρα σε μια απέραντη νατοϊκή βάση και ανταγωνίζεται την Τουρκία στην χάραξη των ΑΟΖ καθώς επίσης και για τους ενεργειακούς πόρους, τις εξορύξεις και τις μεταφορές υδρογονανθράκων . Άλλωστε από την άμισθη έρευνα που διεξάγουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια προς όφελος της πολεμικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ μέχρι και την συμμετοχή των εν ελλάδι νατοϊκών βάσεων, όπως αυτή της Σούδας, στους συνεχείς βομβαρδισμούς της Συρίας, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι το ελληνικό κράτος μέσω τον πολιτικών του σχεδιασμών όχι μόνο στηρίζει τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτά, τα προωθεί και τα ενισχύει έμπρακτα.

Όσο για την νέα ελληνική κυβέρνηση ΝΔ, η πολιτική της οποίας έχει ενισχυθεί από την προηγούμενη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει να κλείσει τα σύνορα στον Έβρο ενισχύοντας την χρήση των προσφύγων και των μεταναστών από το τουρκικό κράτος και την ΕΕ ως διπλωματική δικλείδα και να συνεχίσει τις διαδικασίες για την δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων κράτησης. Όλες αυτές οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ βρίσκονται σε σύμπνοια με κομμάτια της εγχώριας αστικής τάξης, επιφανείς μαφιόζους όπως ο Μαρινάκης και διάφορους παρακρατικους τραμπούκους οι οποίοι δε χάνουν χρόνο από το να εκφράζουν δημόσια την έγνοια τους για τους στρατιώτες και τις αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο και από την άλλη να δείχνουν ιδιαιτέρως χαρούμενοι με τις ειδήσεις για νεκρούς πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου και τραυματισμένους στην γκρίζα ζώνη του Έβρου.

Ειδικότερα για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, την Χίο και την Λέσβο, βλέπουμε τον στρατό, την αστυνομία και τους εθνικόφρονες πολίτες να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά απέναντι στους ξενιτεμένους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα και το ξύλο των κατασταλτικών δυνάμεων, βιώνουν το καθεστώς εξαίρεσης και παρανομοποίησης, βρίσκονται έγκλειστοι ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης-φυλακές, αποκλεισμένοι από βασικούς πόρους διαβίωσης, υγείας και παιδείας, αφού επιβίωσαν από το μακελειό του πολέμου. Κι από την απέναντι μεριά ο εθνικιστικός παροξυσμός που εκφράζεται μέσα από ποικίλες ομάδες ακροδεξιών πολιτών που δρουν στο όνομα της πατρίδας και της ασφάλειας, βλέπει τις προσφυγικές “ροές” ως ορδές βάρβαρων εισβολέων και όχι ως ανθρώπους ξεριζωμένους από τη φρίκη του πολέμου, χλευάζει έγκυες μετανάστριες, καίει αποθήκες με τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης απαραίτητα για τους πρόσφυγες και επιτίθεται σε αντιφασίστες-τριες.

Εμείς κόντρα στον πόλεμο, στην Ευρώπη-φρούριο και στις διακρατικές αντιμεταναστευτικές συμφωνίες, στη φασιστική πολιτική του ελληνικού κράτους, στο ρατσισμό, στον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την ισότητα και τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στους κοινούς μας εκμεταλλευτές και καταπιεστές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο εχθρός δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά αυτοί που δημιουργούν την προσφυγιά. Ο κίνδυνος βρίσκεται στους πολεμικούς σχεδιασμούς των κρατών και στη διάχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού. Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, να μην υπάρξουν άλλα τέτοια κολαστήρια, να ανοίξουν τα σύνορα, να μετακινούνται ελεύθερα οι άνθρωποι. Να σταθούμε ενάντια στην βαρβαρότητα και τον παραλογισμό. Να σπάσουμε την κρατική-καπιταλιστική κανονικότητα. Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε σε κάθε σχολείο, σχολή, γειτονιά και χώρο εργασίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΟΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

*Στήριξη της πορείας αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες 5/3, 18:30, Πλ. Γεωργίου

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s