af_jumbonet

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ 12 μ.
στα JUMBO ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ (Αμερικής 74)

ΤΑ JUMBO ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι στα JUMBO, που εργαζόμαστε με τους πιο στυγνούς όρους εκμετάλλευσης, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να χαρίσουμε τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ μας στην εργοδοσία. Αφού μας ανάγκασαν στην 6ημερη εργασία που προστέθηκε στους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας… και όλα αυτά βέβαια αξιοποιώντας τους νόμους που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις για να αυξήσει τα κέρδη της, έρχεται σήμερα ο εργοδότης μας και ανοίγει και τις 52 Κυριακές σε Πρέβεζα-Κατερίνη, δηλώνοντας ότι θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε όλα τα καταστήματα.  Δηλαδή δουλειά με τους χειρότερους όρους αμοιβής και συνθηκών, 7 μερες την εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας, την υγεία μας και τις οικογένειες μας. Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα οργάνωσης μέσα από επιτροπές αγώνες και σωματεία.

Επιστολή εργαζομένων στα Jumbo

Πριν μερικές εβδομάδες η εργοδοσία των Jumbo σε Κατερίνη και Πρέβεζα ανακοίνωσε το «σπάσιμο» της Κυριακάτικης αργίας, με το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή. Μάλιστα, λίγο καιρό πριν, η εν λόγω εταιρεία επιχείρησε να επιβάλει την 6ημερη εργασία στους εργαζόμενους, όπως έχουν καταγγείλει αρκετά εργατικά σωματεία. Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη των Jumbo που χαρακτήρισε ως πολυτέλεια την Κυριακάτικη αργία, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε αποκλεισμό των Jumbo στην Πρέβεζα. Αρνούνται να αποδεχθούν τους επαχθείς για αυτούς όρους εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία. Αρνούνται να αποδεχτούν τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που επιβάλλονται από τα αφεντικά με το νομοθετικό προκάλυμμα του κράτους. Αρνούνται να χαρίσουν τις κατακτήσεις αγώνων και να βλέπουν τα δικαιώματα τους να καταστρατηγούνται ένα ένα.

Η σταδιακή αρχικά και έπειτα η ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας επιχειρείται συστηματικά και μεθοδευμένα από μια σειρά κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια καθώς αποτελεί κεντρικό διακύβευμα για το κράτος και τα αφεντικά. Το χτύπημα της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί κομβικό σημείο της συνολικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το κράτος και τα αφεντικά πάνω σε κατακτήσεις, δικαιώματα, ελευθερίες.

Τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ο διαρκής εκβιασμός της ανεργίας με στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων που ζουν σε συνθήκες ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαμηλά μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τα εξοντωτικά ωράρια είναι παράγοντες που συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα εργασιακού μεσαίωνα. Μια πραγματικότητα που συμπληρώνεται από την απροκάλυπτη καταπάτηση οποιουδήποτε εργατικού και κοινωνικού κεκτημένου. Η μανιώδης επίθεση σε οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης και  διεκδίκησης συμβάλλει προς  αυτή την κατεύθυνση.

Απέναντι στο χτύπημα της Κυριακάτικης αργίας, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τις απολύσεις, του αγωνιστικού κεκτημένου της απεργίας, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και κάθε μορφής αγώνα, απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης και απονοηματοδότησης της απεργίας να παλέψουμε έτσι ώστε η ταξική διεκδίκηση και δράση να γίνει κτήμα των εργαζομένων και η απεργία να γίνει ξανά όπλο στα χέρια των εργατών. Απέναντι στην απαξίωση του συνδικαλισμού ως μορφή αγώνα, να παλέψουμε ώστε να τον κάνουμε ξανά επικίνδυνο. Απέναντι στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, στις συνθήκες σκλαβιάς και εξαθλίωσης που επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης, της διεκδίκησης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με ταξικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικό συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

Παρόλο που αυτή η επιλογή μπορεί να φαντάζει δύσκολη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες μας και να τους κάνει νικηφόρους, σπάζοντας το ευρύτερο κλίμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Να αναζωπυρώσουμε και να συνδέσουμε και τις επιμέρους κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, για καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της στέγασης, της περίθαλψης, της ασφάλισης, της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για την προστασία της φύσης, με το συνολικό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” και συντρόφισσες-οι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s