
Τα Άγραφα είναι μια πανέμορφη ορεινή περιοχή με ψηλές κορυφές, διάσελα, απότομες χαράδρες, πυκνά δάση, αλπικά οροπέδια, ορμητικά ποτάμια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα που απλώνεται στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας στο κέντρο της Πίνδου. Χαρακτηρίζονται από τις πολλές και διαδοχικές βουνοκορφές που δημιουργούν το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας και επιτρέπουν τη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών. Πέρα από ένα απέραντο τοπίο φυσικής ομορφιάς, αποτελούν και έναν ιστορικό τόπο αντίστασης, ένα «μνημείο» του αγώνα του ανθρώπου απέναντι στη βαρβαρότητα της εξουσίας. Είναι ένας τόπος όπου χιλιάδες άνθρωποι αγωνίστηκαν για την ελευθερία.Ένα σημείο όπου έζησαν, πολέμησαν, περπάτησαν και πέθανανάνθρωποι που αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι ενάντια στο φασισμό και την Γερμανική κατοχή και ύστερα ενάντια στο αντιδραστικό μετεμφυλιακό κράτος που προσπαθούσε να εγκαθιδρύσει η ελληνική αστική τάξη μαζί με τους συμμάχους της.
Στην περιοχή των Αγράφων πρόκειται να εγκατασταθούν πάνω από 500 ανεμογεννήτριες. Η τοποθέτηση των αιολικών πάρκων αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού για την μετατροπή ολόκληρης της Νότιας Πίνδου σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Είναι γνωστό ότι το σύνολο του ορεινού όγκου της Ελλάδας πρόκειται να ισοπεδωθεί από την επέλαση της «πράσινης» ανάπτυξης και την αιολική ενέργεια. ΗΣαμοθράκη, η Κρήτη, η Εύβοια, η Μάνη, η Λακωνία, το Πήλιο, τα Πιέρια όρη, η Αιτωλοακαρνανία, κάποια ξερονήσια είναι μερικές από τις περιοχές που επίκειται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Τα βουνά θα μετατραπούν σε αποκρουστικές φαραωνικές βιομηχανικές ζώνες, με γιγάντιες σιδερένιες κολώνες ύψους έως και 120 μέτρων, με εκχερσώσεις/αποψιλώσεις τοπίων, με εκτεταμένες εκσκαφές και τόνους μπετόν, με διανοίξεις ειδικών μεγάλων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στα «απρόσιτα» βουνά για τη διέλευση τεράστιων οχημάτων μεταφοράς των υλικών που θα συνθέσουν τις ανεμογεννήτριες στα εργοτάξια, καθώς και με εκατοντάδες πυλώνες υψηλής τάσης και χιλιάδες μέτρα εναέριων καλωδιώσεων πάνω από πυκνά δάση.
Μαζί με τα αιολικά, επίκειται και η εγκατάσταση δεκάδων μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον ορεινό όγκο των Αγράφων που θα επιφέρουν εξίσου σημαντική αλλοίωση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών ποταμών και ιδιωτικοποίηση της χρήσης του νερού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύδρευση των οικισμών και την άρδευση των χωραφιών.
Η επαπειλούμενη λεηλασία και καταστροφή των Αγράφων από την «πράσινη» ανάπτυξη, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, έχει κινητοποιήσει ένα αρκετά μεγάλο και πλατύ κομμάτι κόσμου της περιοχής –και όχι μόνο-. Αρκετοί αγωνιστές, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της καταστροφής, έχουν κάνει μια σειρά από κινητοποιήσεις (μοιράσματα, εκδηλώσεις στα χωριά και στην Καρδίτσα, κατασκήνωση στο οροπέδιο Καραμανώλη κ.α), τόσο για την ενημέρωση-κινητοποίηση του κόσμου και την αφύπνιση συνειδήσεων, όσο και για την έμπρακτη αντίσταση και το μπλοκάρισμα της έναρξης των διαδικασιών της εγκατάστασης των αιολικών.
Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 2 σημαντικές κινητοποιήσεις έξω από τη Δημαρχείο της Καρδίτσας, που πέρα από τα πρακτικά αποτελέσματα που είχαν, κατάφεραν να συσπειρώσουν ένα αρκετά πλατύ κομμάτι κόσμου, να αναδείξουν την δυναμική που αναπτύσσεται ενάντια στην λεηλασία των Αγράφων και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το κράτος, τους δημάρχους και τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου, αρκετοί αγωνιστές-ριες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας με σκοπό να εμποδίσουν την δημοπρασία για την παραχώρηση 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων σε εργολάβους για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πραγματοποίηση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό έργων υποδομής. Η μαζική συγκέντρωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρή αστυνομική παρουσία η οποία είχε περικυκλώσει το δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια συγκρούστηκε με τις κατασταλτικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με ξύλο και δακρυγόνα.Η συγκέντρωση ανασυγκροτήθηκε και στη συνέχεια ακολούθησε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Επίσης, στις 22 Αυγούστου, ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για την επικύρωση της δημοπρασίας ενοικίασης έκτασης του Δήμου στην εταιρεία των αιολικών πάνω από 100 αγωνιστές και αγωνίστριες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και στη συνέχεια επιχείρησαν να μπουν σε αυτό ώστε να ματαιώσουν την προγραμματισμένη διαδικασία. Για ακόμα μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με ξύλο και χημικά. Μετά την επίθεση της αστυνομίας, η συγκέντρωση ανασυγκροτήθηκε μπροστά στην είσοδο του δημαρχείου και το κρατούσε αποκλεισμένο για να μην μπουν μέσα τα υπολειπόμενα μέλη της οικονομικής επιτροπής και ξεκινήσει η διαδικασία. Μετά από κάποια ώρα και αφού έγινε γνωστό στους συγκεντρωμένους ότι η διαδικασία έχει ματαιωθεί εξαιτίας «συνθηκών ανωτέρας βίας» πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Οι τελευταίες 2 κινητοποιήσεις είναι μερικές από τις πολλές μάχες που έχουμε να δώσουμε για την υπεράσπιση των Αγράφων και την προάσπιση της φύσης από τα καταστροφικά σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Οι κινητοποιήσεις έκαναν ορατό το ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται μπορούν να κερδίσουν μάχες, πιστεύοντας στις δικές τους δυνάμεις, συντονίζοντας τον αγώνα τους οριζόντια και διεκδικώντας μαζικά και μαχητικά.
Είναι σημαντικό ότι έξω από το δημαρχείο βρέθηκαν άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις, με άλλες οπτικές και διαφορετικές αφετηρίες. Και αυτή η συνάντηση αναδεικνύει μια δυναμική που υποβόσκει. Αυτή η δυναμική είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των κυρίαρχων. Ότι απέναντι στη λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος και τις αντικοινωνικές πολιτικές κάποιοι επιλέγουν να αντισταθούν και να διεκδικήσουν.
ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΠΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Θωμάς Μ.