Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 12 του εντύπου της ΑΠΟ, “Γη και Ελευθερία”.

50 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IFA-IAF)

Εισαγωγικά

Η Διεθνής των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IAF ή IFA) είναι μια διεθνής οργάνωση των αναρχικών ομοσπονδιών που εμπνέεται από τις αρχές της Πρώτης Διεθνούς των Αναρχικών, η οποία συγκροτήθηκε στο Saint-Imier το 1872 (1).

Η IFA αγωνίζεται για την κατάργηση οποιασδήποτε μορφής εξουσίας, είτε είναι οικονομική, πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική, πολιτιστική ή έμφυλη. Για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης κοινωνίας, χωρίς τάξεις, κράτη ή σύνορα, με βάση τον ελευθεριακό φεντεραλισμό και την αλληλοβοήθεια. Η δράση της IFA βασίζεται πάντοτε, σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο, στην άμεση δράση κατά του κοινοβουλευτισμού και του ρεφορμισμού.

Η IFA ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς αναρχικού συνεδρίου το 1968, από τις τρεις υπάρχουσες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες: της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και από τη βουλγαρική ομοσπονδία που βρισκόταν στη γαλλική εξορία.

Για να αντιμετωπιστεί η διεθνοποίηση των κρατικών και καπιταλιστικών δυνάμεων που αναπτύσσουν την επιρροή τους σε παγκόσμια κλίμακα, η IFA επεδίωξε από τότε να οικοδομήσει και να βελτιώσει τις διεθνείς αναρχικές δομές. Οι ομοσπονδίες που συνδέονται με την IFA πιστεύουν ότι μια τέτοια οργάνωση είναι απαραίτητη για να συντονίσει το διεθνές τους έργο ώστε να συνεργαστούν αποτελεσματικά για τους αμοιβαίους στόχους τους. Για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της συνεργασίας, η IFA διατηρεί στενή επαφή και με άλλες αναρχικές οργανώσεις. Οι αρχές της οργάνωσης στο πλαίσιο της IFA είναι οι αρχές του φεντεραλισμού, της ελεύθερης συμμετοχής και της αλληλοβοήθειας.

Για τη βελτίωση του συντονισμού και της επικοινωνίας στο πλαίσιο της IFA, καθώς και για τις δημόσιες σχέσεις με άλλες αναρχικές ομάδες και οργανώσεις, συγκροτήθηκε η Διεθνής Γραμματεία (CRIFA – Επιτροπή Σχέσεων της Διεθνούς Αναρχικών Ομοσπονδιών) των ομοσπονδιών της IFA. Σήμερα συνδιαχειρίζεται από τη Γαλλόφωνη και τη Βρετανική ομοσπονδία. Οι περισσότερες ομοσπονδίες εκδιδουν επίσης τακτικά έντυπα/εφημερίδες όπως η “Umanita Nova” στην Ιταλία, η Le Monde Libertaire στη Γαλλία, το Organise στη Μ. Βρετανία, η “Tierra y Libertad” στην Ισπανία κλπ.

Σήμερα, στην IFA συμμετέχουν 13 αναρχικές οργανώσεις και ομοσπονδίες από διάφορες περιοχές του πλανήτη, ενώ σε διαδικασία ένταξης βρίσκεται και η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων από την Ελλάδα. Το επόμενο συνέδριο της IFA θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία, το καλοκαίρι του 2019.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

H Διεθνής των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IFA) δημιουργήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο στην Carrara της Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε από 31 Αυγούστους έως 5 Σεπτέμβρη του 1968. Δέκα χρόνια μετά το Συνέδριο του Λονδίνου, το οποίο ανέδειξε μια σημαντική δυναμική και επιθυμία ώστε να προχωρήσει η υπόθεση για τη συγκρότηση μιας οργάνωσης του διεθνούς αναρχισμού. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που συναντήθηκαν στο συνέδριο του Λονδίνου, συμφώνησαν ότι «η αναρχική Διεθνής είχε ουσιαστικές ρίζες στην θέληση και την κατεύθυνση διεθνούς δράσης των αναρχικών όπως αυτή αποφασίστηκε στο Άμστερνταμ το 1907 (2) και επανεπιβεβαιώθηκε αρκετές φορές από τότε. Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχει όλο το κίνημα, είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης». Με τη συγκρότηση μιας Διεθνούς Αναρχικής Επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για τη διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των συνεδρίων, αναγνωρίστηκε η σημασία της συνεχούς εργασίας, απαραίτητης για την ανάπτυξη της οργανωμένης αναρχικής δράσης.

Το Συνέδριο της Carrara εκτυλίχθηκε μέσα στη συνεχιζόμενη έκρηξη του Μάη του ’68 και αποτέλεσε το επιστέγασμα των προσπαθειών που είχαν αρχίσει στο Λονδίνο. Στην Carrara, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, εκφράστηκαν οι θέσεις διάφορων γενιών αγωνιστών, από τον μαχητή της ισπανικής επανάστασης, τον αντιφασίστα μαχητή του Β’Π.Π. μέχρι την επαναστατική νεολαία των οδοφραγμάτων της κεντρικής Ευρώπης.

Οι επαναστατικές προοπτικές που ανοίγονταν από τους πολύ σημαντικούς εργατικούς και σπουδιαστικούς αγώνες της περιόδου, βρήκαν πολύ σημαντική απήχηση στο συνέδριο, αφενός, μέσα από την κριτική του μαρξισμού και την απόρριψη της ψευδαίσθησης του «ελευθεριακού μαρξισμού», και αφετέρου, μέσα από την τοποθέτηση του εργατικού κινήματος ως βασικού παράγοντα μιας πιθανής αντιεξουσιακής επανάστασης.

Η συγκρότηση της C.R.I.F.A. (Επιτροπή των σχέσεων της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών) και το έργο που αυτή παρήγαγε έκτοτε, έδωσε τη δυνατότητα διατήρησης μιας σταθερής διεθνούς διασύνδεσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και ανάπτυξης της ελευθεριακής αλληλεγγύης.

Το 1971, το δεύτερο διεθνές αναρχικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κινηματικής έξαρσης που εξακολουθούσε να υφίσταται, αλλά όμως  βρισκόταν σε διαρκή πίεση από την κρατική καταστολή. Στο Παρίσι, οι σύντροφοι αντιμετώπισαν όλο και περισσότερες δυσκολίες στην ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης, οι οποίες οδήγησαν ορισμένες ομάδες στην αναζήτηση αποτελεσματικότητας και στην υιοθέτηση μηχανισμών πλειοψηφίας για τη λειτουργία της διεθνούς. Η αντιπαράθεση που έλαβε χώρα εκεί, είχε αντίκτυπο στη δράση των αναρχικών οργανώσεων στο εσωτερικό της χώρας τους και τις επιπτώσεις της εντοπίζουμε μέχρι και σήμερα.

IFAΤο 3ο συνέδριο της IFA πραγματοποιήθηκε στην Carrara το 1978, σε μια ειδική περίοδο για τη χώρα που το φιλοξένησε. Το συνέδριο, αναπτύσσοντας μια εποικοδομητική κριτική στον ένοπλο αγώνα, ανέπτυξε τη θέση ότι «η επαναστατική βία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή και αποδεκτή χωρίς την παράλληλη ύπαρξη ενός ισχυρού και οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων, δομημένου πάνω στις ελευθεριακές ιδέες. Το συνέδριο κατέγραψε πολλές απόψεις σχετικά με την πιθανή εξέλιξη ενός τέτοιου κινήματος, λόγω της δράσης των αναρχικών μέσα σε διάφορα είδη συνδικαλιστικών δομών. Το μεγαλύτερο μέρος της IFA επιβεβαίωσε τη συμφωνία του με τις αρχές που ορίστηκαν το 1968. Η Γαλλική Ομοσπονδία εισήγαγε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς, την προοπτική χτισίματος ενός κινήματος ανεξάρτητου από το εργατικό, περισσότερο αυτόνομου και αυτοδιαχειριζόμενου.

Το 1986, το 4ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και καταπιάστηκε με την κατάσταση των συνδικάτων. Η συζήτηση κατέληξε σε δύο διαφορετικές θέσεις. Πρώτον, στην υποστήριξη μόνο της Διεθνής Ένωσης Εργαζομένων (ΑΙΤ-IWA) και δεύτερον, στην υποστήριξη μιας λιγότερο ιδεολογικής αλλά πιο ρεαλιστικής προσέγγισης με συμμετοχή σε μεγάλα ρεφορμιστικά συνδικάτα. Αυτή η διαφορά στις προσεγγίσεις εξακολουθεί να υπάρχει εντός της IFA μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου του 1990 στη Βαλένθια της Ισπανίας, η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα που εκφράζει την αλληλεγγύη της IFA με τους εργατικούς αγώνες και ειδικότερα με την ΑΙΤ-IWA, η οποία είναι η μόνη ένωση συνδικάτων σε διεθνή κλίμακα που δεν έχει γίνει ρεφορμιστική ή ολοκληρωτική. Τα μέλη της IFA δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στους αγώνες των εργαζομένων με βάση τις αρχές της άμεσης δράσης, του φεντεραλισμού και του στόχου μιας αναρχικής κοινωνικής επανάστασης. Σύμφωνα με την ιδιαίτερη κατάστασή τους, θα το κάνουν αυτό συμμετέχοντας σε αναρχοσυνδικαλιστικά συνδικάτα που ανήκουν στην ΑΙΤ-IWA, συμμετέχοντας σε άλλα συνδικάτα με μη γραφειοκρατικό τρόπο ή συμμετέχοντας σε αυτο-οργανωμένες ομάδες εργαζομένων.

Το 7ο Συνέδριο της IFA, το οποίο έλαβε χώρα στη Besançon της Γαλλίας το 2004, υιοθέτησε μια στρατηγική ανοίγματος σε ολόκληρο το αναρχικό κίνημα.

Το 2012, το συνέδριο της IFA πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συναντήσεων των αναρχικών στο St-Imier της Ελβετίας. Η γαλλόφωνη αναρχική ομοσπονδία(FA), η IFA και η Ελευθεριακή Ομοσπονδία των Βουνών (St-Imier) διοργάνωσαν αυτή τη συνάντηση, η οποία συγκέντρωσε όλες τις οικογένειες του αναρχισμού και συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες αναρχικούς από όλο τον κόσμο. Αυτή η συνάντηση ήταν μια πραγματική επιτυχία τόσο από την άποψη της συμμετοχής των αναρχικών οργανώσεων από όλες τις ηπείρους, των παρόντων ανθρώπων, όσο και από τις ανοικτές αγωνιστικές προοπτικές που άνοιξε.

Τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια

Από τη Διεθνή Συνάντηση του Αναρχισμού στο St-Imier, το 2012 και έπειτα, επιχειρήθηκε να διατηρηθούν και να διευρυνθούν οι δεσμοί αλληλεγγύης και να υποστηριχθεί η ανάδυση αναρχικών κινημάτων σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν καθόλου ή η παρουσία τους ήταν περιορισμένη.

Έτσι, αναπτύχθηκαν επαφές με τις χώρες του Μαγκρέμπ, ιδιαίτερα την Τυνησία, για την παροχή υλικής βοήθειας στην ανάπτυξη του αναρχικού κινήματος. Το Μάρτιο του 2015,  η IFA συνδιοργάνωσε με την ομάδα “The Libertarian Communist” της Τύνιδας τις πρώτες μεσογειακές αναρχικές συναντήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός «αναρχικού δικτύου κοινωνικών αγώνων» το οποίο στοχεύει:

  1. Στην ενότητα των ελευθεριακών δυνάμεων της μεσογειακής ζώνης για την αναχαίτιση της πολιτικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης που υιοθέτησαν τα κράτη κατά των λαών.
  2. Στην ενότητα και το συντονισμό στην αντιμετώπιση όλων των μορφών εξτρεμισμού ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται και πέρα από θρησκευτικές, εθνικές ή άλλες αναφορές, οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θέληση της κοινωνίας να απελευθερωθεί και να ξεφύγει από την εξουσία του κράτους και του καπιταλισμού.

Παράλληλα, ένα άλλο σχέδιο ξεδιπλώνεται στη Λατινική Αμερική όπου αναπτύσσονται σχέσεις αλληλεγγύης, ανταλλαγής πληροφοριών, κοινών προσκλήσεων και αλληλοβοήθειας με τις αναρχικές οργανώσεις της Βραζιλίας, της Κούβας, της Αργεντινής, του Μεξικού, της Χιλής. Στο 10ο συνέδριο της IFA που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 στη Φρανκφούρτη, ο σχεδιασμός αυτός αποτυπώθηκε με την ένταξη στους κόλπους της Διεθνούς της αναρχικής ομοσπονδίας του  Μεξικού, της αναρχικής ομοσπονδίας της Βαλδίβια (από τη Χιλή) και της πρωτοβουλίας για την αναρχική ομοσπονδία από τη Βραζιλία.

Παράλληλα, η IFA προσκλήθηκε, υποστήριξε και συμμετείχε στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Αναρχικής Ομοσπονδίας Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (FACC) τον Μάρτιο του 2015. Πρόσφατα, μετά από πολλές δεκαετίες αγώνων και προσπάθειας, οι αναρχικοί κατάφεραν να ανοίξουν ξανά έναν ελευθεριακό χώρο στο κέντρο της Αβάνας. Στην προσπάθεια αυτή καταλυτική ήταν η βοήθεια των οργανώσεων της IFA.

Διεθνιστική Αλληλεγγύη ενάντια στην καταστολή

Η IFA υποστηρίζει αναρχικές ομάδες και άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής στο Μεξικό, την Ουκρανία, την Ισπανία και τα Βαλκάνια. Σε όλο τον κόσμο, το αναρχικό κίνημα αντιμετωπίζει ένα κύμα έντονης επίθεσης εναντίον του. Η όξυνση των κοινωνικών αγώνων και η αναζωπύρωση των αναρχικών οργανώσεων διεθνώς καταπολεμιούνται έντονα από τα κράτη και την αστυνομία τους.

Η IFA υποστηρίζει επίσης επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζει κοινωνικούς αγώνες και προσπάθειες δημιουργίας αυτοδιαχειριζόμενων χώρων.

Από την αρχή του αγώνα στο Kobane, η IFA υποστηρίζει την επαναστατική διαδικασία στη Rojava. Έχει ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια έχοντας στείλει περισσότερα από 12.000 ευρώ για τη στήριξη των αγώνων στο Κουρδιστάν ενάντια στην κρατική καταπίεση και τη θρησκευτική βαρβαρότητα.

 

Η επικαιρότητα της Διεθνούς του Αναρχισμού

Η Διεθνής των Αναρχικών Ομοσπονδιών τονίζει ότι ο αναρχισμός είναι πάντα η σύγχρονη και ολοκληρωμένη απάντηση στα κοινωνικά προβλήματα όλου του κόσμου. Ο αναρχισμός δεν πρέπει να ξεχνά ότι βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και σε διαλεκτική σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα και πρέπει να καθορίσει τη στρατηγική και την πρακτική του δράση σύμφωνα με αυτή την πραγματικότητα. Η καταπίεση και η εκμετάλλευση δεν γνωρίζουν όρια: το κοινωνικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό, το οργανωμένο αναρχικό κίνημα έχει εξοπλιστεί με την κατάλληλη υποστήριξη: τη Διεθνή των Αναρχικών Ομοσπονδιών.

Ωστόσο, η ύπαρξη της IFA δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα συντονιστικό εργαλείο για τον αγώνα και, ως εκ τούτου, πρέπει να συμβάλει στην διασύνδεση ολόκληρου του διεθνούς αναρχικού κινήματος. Η IFA είναι μια φεντεραλιστική οργάνωση της οποίας η ζωτικότητα βρίσκεται στις κατά τόπους ομάδες, των οποίων η αυτόνομη ανάπτυξη αποτελεί εγγύηση για την ελευθερία και τη δυνατότητα διεξαγωγής αποτελεσματικών αγώνων στο κοινωνικό πεδίο, όπου η ανάπτυξη των αναρχικών ιδεών δοκιμάζεται μέσα στην κοινωνική και ταξική πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι οι αναρχικές οργανώσεις πρέπει να προδιαγράφουν το μέλλον της κοινωνίας μένοντας μακριά από λογικές ανάθεσης και εκλογικών αυταπατών, αρχές που διατυπώθηκαν ήδη στο ιστορικό συνέδριο του αναρχισμού, στο Saint-Imier το 1872[1]. Ενδυναμώνοντας τους δεσμούς και τη συνεργασία με τις διάφορες αναρχικές οργανώσεις, σύμφωνα με την εθελοντική συμφωνία της Διεθνούς, οικοδομούμε τον αναρχισμό της εποχής μας που βρίσκεται σε αρμονία με το σύγχρονο κόσμο.

Η IFA θεωρεί κεντρική τη σημασία της ανάπτυξης της αυτοδιαχείρισης και των οριζόντιων δομών απέναντι στη λογική της πρωτοπορίας και του ελιτισμού, έννοιες ξένες προς τον κοινωνικό και οργανωτικό αναρχισμό. Η συνοχή μεταξύ μέσων και σκοπών δεν είναι μόνο θεμελιώδες ζήτημα ηθικής, αλλά αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της ελευθεριακής κοινωνικής οργάνωσης.

Παράλληλα, ο διεθνισμός πρέπει να βρίσκεται στην προμετωπίδα των επαναστατικών μας προταγμάτων. Πρέπει να περπατήσει και στα δύο του πόδια: ορισμός και διάδοση του επαναστατικού μας έργου από τη μια, κατασκευή κοινωνικών και οικονομικών εναλλακτικών λύσεων, λαϊκών ομάδων αντίστασης και εναλλακτικών αναρχικών δομών, από την άλλη. Οι μορφές που μπορούν να λάβουν οι ενέργειες είναι τόσο απεριόριστες όσο και η φαντασία μας: από την αμοιβαία υποστήριξη κατά της καταπίεσης, από την αλληλοβοήθεια για αυτοδιαχειριζόμενα προγράμματα έως τις κοινές καμπάνιες, την ανταλλαγή γνώσεων και πόρων, την οργάνωση διεθνών κινητοποιήσεων κλπ. Και αυτό δεν περιορίζεται στις ομοσπονδίες, αλλά είναι επίσημα μέρος της IFA και πολλών άλλων ομάδων με τις οποίες αναπτύσσει σχέσεις διεθνώς αγωνιζόμενοι από κοινού για το χτίσιμο ενός ελευθεριακού μέλλοντος..

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το έργο των χιλιάδων αναρχικών που αγωνίζονται κάθε μέρα σε κάθε γωνιά του κόσμου, στους δρόμους, στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας διαδίδοντας τις ελευθεριακές ιδέες και οικοδομώντας την αναρχία, είμαστε σίγουροι ότι ο συντονισμός και η διεθνής αλληλεγγύη μπορούν να βοηθήσουν στο έργο αυτό. Τουλάχιστον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε πολλοί και ότι είμαστε παντού.

*Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε σε πληροφορίες από τα εξής άρθρα:

-Short history of the International of Anarchist Federations του Robert Wogatzke

– L’internationale des fédérations anarchistes, un article du secrétariat de l’IFA που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 61 του περιοδικού της Γαλλόφωνης ομοσπoνδίας, Le monde Libertaire

___________________________________________

  1. Μετά τη διάσπαση της Α’ Διεθνούς, οι αποσχισθείσες εργατικές ομοσπονδίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γιούρα, μαζί με Αμερικάνους και Γάλλους αντιπροσώπους συνδικάτων συγκροτούν την Αντιεξουσιαστική Διεθνή στο Saint Imier της Ελβετίας. Θεωρείται ως η ληξιαρχική πράξη γέννησης του αναρχισμού.
  2. Το Συνέδριο αυτό συνήλθε στο διάστημα 26-31 Αυγούστου 1907, στο Άμστερνταμ.  Στο διάστημα μια βδομάδας, οι σύνεδροι που συμμετείχαν στο Συνέδριο ασχολήθηκαν σοβαρά με μια σειρά καίριων ζητημάτων που απασχολούσαν το διεθνές αναρχικό κίνημα της εποχής, όπως το πάντα ακανθώδες ζήτημα της οργάνωσης, της δουλειάς στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ζήτημα της γενικής απεργίας ως μεθόδου πάλης και διάφορα άλλα, καθώς και με την πιθανότητα ίδρυσης μιας νέας Αναρχικής Διεθνούς. πήραν μέρος σημαντικές φυσιογνωμίες του διεθνούς αναρχικού κινήματος της εποχής, όπως οι Christian Cornelissen, Errico Malatesta, Luigi Fabbri, Emma Goldman, Aristide Ceccarelli, Thomas Keel, Karl Walters, Nikolai Rogdaev, S. Velev, Pierre Monatte, Amedee Dunois και αρκετοί άλλοι από χώρες όπως Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Αγγλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Γαλλία και Βοημία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s