ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ-ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Εδώ και πολλούς μήνες, συγκεντρωνόμασταν κάθε Τετάρτη μεσημέρι μπροστά στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας για να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς κατοικιών συνανθρώπων μας. Μαζί με άλλους αγωνιστές, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και οργανώσεις, έχουμε κατορθώσει -προς το παρόν- να θέσουμε αναχώματα στην απόπειρα υφαρπαγής της πρώτης κατοικίας από το κράτος και τις τράπεζες. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνταν από πλήθος ανθρώπων στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Κινητοποιήσεις που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και είχαν ως αποτέλεσμα τις διώξεις αρκετών αγωνιστών.

Η αδυναμία του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος να αντλήσει συναίνεση στους σχεδιασμούς του, οδήγησε στην υιοθέτηση της μεθόδου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω της  σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται με την επιμέλεια των κατά τόπους συμβολαιογραφικών γραφείων σε ποικίλες μέρες και ώρες. Σε αρκετές περιπτώσεις αγωνιστές επιχείρησαν να μπλοκάρουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατασταλτική μανία του κράτους.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση λειτουργία του συστήματος από το Σεπτέμβρη 2017, τεχνικά ζητήματα, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, δεν επέτρεψαν την εφαρμογή του. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη ενός μαχητικού και ανυποχώρητου κινήματος υπεράσπισης της στέγασης και των βασικών κοινωνών αγαθών σε συνδυασμό με την ευρύτερη η όξυνση της κοινωνικής οργής και αγανάκτησης που γεννά η επίθεση των αφεντικών, διαμόρφωσαν κλίμα πλήρους κοινωνικής απονομιμοποίησης του μέτρου με συνέπεια η έναρξη του να αναβάλλεται, για περίπου 7 ολόκληρους μήνες.

Πιστοί σύμμαχοι σε όλη αυτή την επιθετική κίνηση του κράτους και του κεφαλαίου είναι τα μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, που λειτουργούν ως το μακρύ χέρι των τραπεζών αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών…

Σήμερα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται σε πολλά συμβολαιογραφικά γραφεία κάτω από πλήθος μαζικών κινητοποιήσεων έξω από αυτά και υπό την προστασία της αστυνομίας, η οποία πολλές φορές επιτίθεται στους διαδηλωτές και πραγματοποιεί συλλήψεις.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου κανένα συμβολαιογραφείο στην Πάτρα δεν είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει ηλεκτρονκό πλειστηριασμό.  Το πρωί της Τετάρτης 18/4 έγινε γνωστό ότι το συμβολαιογραφείο της  Αθηνάς Ραβαζούλα, στη Βότση 52, θα πραγματοποιήσει πλειστηριασμούς σπιτιών της πόλης του Αγρινίου. Έπειτα από την παρέμβαση αρκετών αγωνιστών, τελικά κανένας πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε.

Λίγες μέρες μετά, το βράδυ της Τρίτης 24/4 έγινε γνωστό ότι, εκτός από το συμβολαιγραφείο Ραβαζούλα, τα συμβολαιογραφεία της Παπαγεωργίου Βασιλικής στη Bότση 21 και της Μητροπούλου Ειρήνης στην Κανάρη 45 θα επιχειρήσουν να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις έξω από τα εν λόγω γραφεία, όμως η ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ που έφραξαν το δρόμο στο κίνημα, εξασφάλισε τη διεξαγωγή τους.

Την Τετάρτη 16 Μάη, ομάδα 25 αναρχικών επιχείρησε να εισβάλει στο συμβολαιογραφείο Ραβαζούλα, την ώρα διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με αποτέλεσμα να δεχτεί την επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συγκέντρωση έξω από το εν λόγω γραφείο με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου.  Οι συγκεντρώσεις έξω από τα συμβολαιογραφεία συνεχίζονται μέχρι σήμερα, σε κάθε ημερομηνία όπου είναι ορισμένη διεξαγωγή τους.

Για την Τετάρτη 27 Ιούνη είναι προγραμματισμένοι μια σειρά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών . Από την πλευρά μας, καλούμε τον κόσμο του αγώνα σε επαγρύπνηση για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις, όπου επιχειρείται η υφαρπαγή του κοινωνικού πλούτου στην περιοχή μας και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε με κάθε τρόπο απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς του στην προσπάθεια λεηλασίας της λαϊκής κατοικίας. Η στέγαση, όπως και η πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία) είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και θα τα υπερασπιστούμε απέναντι στο κράτος το οποίο χτυπώντας για μια ακόμα φορά τα κατώτερα και πιο φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα επιβεβαιώνει το διαχρονικά αντικοινωνικό του ρόλο. Οποιοσδήποτε συμβολαιογράφος επιχειρήσει να συνεισφέρει στην υλοποίηση των πιο αντικοινωνικών σχεδιασμών του κράτους και του κεφαλαίου οφείλει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να σηκώσει και το κόστος των επιλογών του. Αυτή είναι η στιγμή που οργανωμένα, συγκροτημένα και μαχητικά, το κίνημα πρέπει να σταθεί στο ύψος της περίστασης και να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται.

Ειδικά σε μια περίοδο που τα αφεντικά και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες προωθούν την διαταξική συνεργασία μέσω της “κοινωνικής συμμαχίας”, επιμένουμε πως ο μόνος δρόμος για να καταφέρουμε να απαντήσουμε στην επίθεση που εξαπολύουν το κράτος, οι τράπεζες και τα αφεντικά είναι ο δρόμος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες, πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να οργανωθούν και να αγωνιστούν, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, μακριά από κάθε λογής διαμεσολάβηση και παραγοντισμούς. Σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους, μακριά από οποιαδήποτε κομματική και συνδικαλιστική χειραγώγηση που αναπόφευκτα οδηγεί στην αποδυνάμωση και στον εκφυλισμό του κοινωνικού και ταξικού κινήματος. Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι οι από τα κάτω της κοινωνίας, δεν μπορούν πια να έχουν καμία εμπιστοσύνη και δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τους κάθε λογής επίδοξους διαχειριστές και διαμεσολαβητές της κοινωνικής οργής. Ο μόνος δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης είναι οι αυτοοργανωμένοι, ακηδεμόνευτοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες της βάσης, για τη συνολική ρήξη με το σάπιο σύστημα και την ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού.

Τονίζουμε πως οι ύπουλες μεθοδεύσεις του κράτους, των αφεντικών, των τραπεζιτών και των συμβολαιογραφικών τους εκπροσώπων θα πέσουν στο κενό. Καμιά απόπειρα έξωσης δεν θα γίνει ανεκτή. Να περιφρουρήσουμε τις γειτονιές μας, να εφαρμόσουμε στην πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη και την ταξική αυτοοργάνωση.

Να συνδέσουμε τους μερικούς και αιτηματικούς αγώνες για μόνιμη και σταθερή εργασία, για πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της στέγασης, της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με το συνολικό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και για τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Για την κοινωνία της ισότητας και της αλληλεγγύης. Της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΝΗ, 1 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου (κ’ Κορίνθου)

 

αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”

μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

και συντρόφισσες – σύντροφοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s