Η παρουσία μας στο 3ο patras pride είναι μία πολιτική επιλογή που βασίζεται σε μια σειρά πραγμάτων. Για μας, οι καταπιέσεις στο πεδίο των έμφυλων διαχωρισμών έχουν κοινή ρίζα με αυτούς βάσει σεξουαλικότητας, την πατριαρχία. Γι αυτό τον λόγο θεωρούμε σημαντική την αλληλοστήριξη και την αλληλεγγύη υποκειμένων που αγωνίζονται απέναντι σε ό,τι τα καταπιέζει. Η πατριαρχία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλισμού. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης το κράτος επιδιώκει να μεταφέρει τη σήψη του κρατικού, καπιταλιστικού και πατριαρχικού τρόπου οργάνωσης στην κοινωνία. Έτσι, όσο η επίθεση και η πολιτική της μηδενικής ανοχής εντείνονται , όποιος διαφέρει από τον κοινωνικό πλαίσιο που ορίζει το σύστημα, εξαιρείται και οδηγείται στην απομόνωση.
Η εδραίωση της διεθνούς επετειακής πρακτικής του ετήσιου pride συνδέεται με την εξέγερση του stonewall. Μία σημαντική κινηματική στιγμή, η οποία αποτέλεσε αφορμή για την εξέλιξη των lgbtq+ κινημάτων. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνες τις μέρες (1969) στους δρόμους της Νέας Υόρκης θεωρούνται καθοριστικά για την ανάπτυξη της οργάνωσης του αμερικανικού και διεθνούς ομοφυλοφιλικού κινήματος. Οι καταπιεσμένοι ομοφυλόφιλοι διεκδίκησαν στους δρόμους την ορατότητά και τα δικαιωματά τους. Στον απόηχο της εξέγερσης σχηματίστηκαν δεκάδες LGBTQ οργανώσεις που ενθάρρυναν τα άτομα να μην κρύβουν τις σεξουαλικές τους ταυτότητες και προπαγάνδιζαν την ενεργή συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως με την εξέγερση του Stonewall , το ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων απέκτησε πολιτική όψη.

Η σύνδεση του stonewall με τα σύγχρονα Pride είναι σαφής ως προς την ανάγκη του υποκειμένου που καταπιέζεται. Παρόλα αυτά ο τρόπος που οργανώνονται τα pride σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν ταιριάζει καθόλου στα αρχικά χαρακτηριστικά της εξέγερσης του Stonewall. Αυτό οφείλεται σε μία συνήθη πρακτική του εξουσιαστικού -κυριαρχικού συστήματος να αφομοιώνει όσους αντιστέκονται. Απονοηματοδοτεί τους αγώνες και τους επανοηματοδοτεί με θεσμικά χαρακτηριστικά που η ίδια η εξουσία ορίζει. Χορηγοί, συνεργασία με τους δήμους, αστυνομική φύλαξη και πολιτικά κόμματα ορίζουν το πλαίσιο της διαδικασίας. Το patras pride είναι μία από αρκετές προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για αυτοοργανωμένα pride.

Στόχος των αγώνων μας δεν πρέπει να είναι η ενσωμάτωση στην υπάρχουσα κοινωνία , ούτε η ορατότητα γιατί πρέπει να κατανοήσουμε πως ποτέ δεν θα είμαστε όλοι ίσοι και ελεύθεροι σε αυτή την κοινωνία. Δεν θέλουμε το υπάρχον σύστημα να μας αγκαλιάσει και να μας δεχθεί , αλλά παλεύουμε για μία άλλη κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας .
Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να οργανωνόμαστε και να συσπειρωνόμαστε ταξικά και μέσω της ύπαρξης μας στο δρόμο να παλεύουμε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης γνωρίζοντας πως μόνο ένας ακρατικός , αταξικός και ελευθεριακός κόσμος ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης μπορεί να μας χωρέσει. Αντιστεκόμαστε στα καθεστωτικά πλαίσια που ορίζει η κυριαρχία και οργανωνόμαστε με τα δικά μας χαρακτηριστικά αντιθεσμικά και αυτοοργανωμένα. Γνωρίζουμε καλά πως ελεύθεροι δεν είμαστε αυτές τις 2 μέρες του χρόνου αλλά ένα τέτοιο φεστιβαλ μπορεί να αποτελέσει μία κινηματική στιγμή-σύμβολο, που θα διατηρήσει τη φλόγα της εξέγερσης του stonewall, τη φλόγα της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης και της κινηματικής μνήμης ζωντανή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ , ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ : ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΤΩΝ LGBTQI+ , ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ , ΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

*Και τις δύο μέρες του φεστιβαλ θα υπάρχει τραπεζάκι με έντυπο υλικό της πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

**Την Παρασκευή μετά τις 21:00, εξαιτίας της συμμετοχής μας στην πορεία αλληλεγγύης στον Δ.Κουφοντίνα και τον Τουργκούτ Καγιά. Το κάλεσμα στην πορεία εδώ.

Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s