κατεβάστε το pdf αρχειο

Γιατί για την Αναρχία;

               Γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι ο πυρήνας του κοινωνικού ζητήματος σήμερα βρίσκεται στον ιεραρχικό, εξουσιαστικό και εκμεταλλευτικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο, και στις σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης που παράγει αυτή η οργάνωση. Γιατί ο αγώνας μας στοχεύει στη δημιουργία μιας αταξικής, ακρατικής κοινωνίας, οριζόντια οργανωμένης και αυτοδιευθυνόμενης.

Γιατί για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό;

               Γιατί αποτελεί το βασικό ιδεολογικό όχημα που αντιπαραθέτει στον υπάρχοντα κόσμο του ατομικισμού, των ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης και της αδικίας τον κόσμο της κοινοκτημοσύνης των μέσων παραγωγής και κατανάλωσης, της ισότητας στη λήψη αποφάσεων, της συλλογικής ζωής και δημιουργίας. Την κοινωνία της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης όπου ο καθένας θα μπορεί να έχει αυτά που χρειάζεται, προσφέροντας μέσα στην κοινότητα αυτά που μπορεί. Μπορεί να υπάρξει πραγματική ατομική ελευθερία για όλους, όταν υπάρχει κοινωνική και πολιτική ισότητα, και μπορεί να υπάρξει αυτή η ισότητα, όταν υπάρχει κοινωνική και ατομική ελευθερία.

Με την Κοινωνική Επανάσταση

               Γιατί κόντρα στη λογική που προωθεί τον εξωραϊσμό του υπάρχοντος κόσμου και πουλάει ψεύτικες ελπίδες, γιατί σε πείσμα των ρεφορμιστικών αυταπατών περί καλύτερης-φιλικής προς τον άνθρωπο διαχείρισης του κράτους και του κεφαλάιου, επιμένουμε πως η μόνη επίλυση στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα περνά μέσα από  την ανατροπή των υπαρχουσών σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας, μέσα από την Κοινωνική Επανάσταση που θα καταργήσει όχι μόνο την εκμετάλλευση και την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο αλλά θα βάλει επίσης τέλος στη λεηλασία της φύσης και θα επιτρέψει σε όλους και σε όλες μας την ελεύθερη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.

               Η διοργάνωση, λοιπόν, από τη μεριά μας μιας σειράς εκδηλώσεων για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό απορρέει:

  • από την πάγια ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση των προταγμάτων του αναρχικού αγώνα στο σήμερα,
  • από τη διαρκή μας αγωνία για τη διασύνδεση του αγώνα αυτού με τους επιμέρους αγώνες των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων τάξεων,
  • από τη συνεχή πάλη για την πραγμάτωση της Ουτοπίας μας, για την Κοινωνική Επανάσταση και την ανατροπή του κρατικού και καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και την αντικατάσταση του από την κοινωνία της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Αυτοοργάνωσης και της Ελευθερίας.

               Στόχευση μας είναι η δημιουργία ενός ακόμα πεδίου για τη διάδοση των αναρχικών αντιλήψεων και πρακτικών, η διάχυση του κοινωνικού αναρχισμού ως θεμελιώδους ρεύματος για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου επαναστατικού κινήματος και η ανάδειξη -στο μέτρο του δυνατού- του πλούτου των αναρχικών αντιλήψεων και πρακτικών, των προτάσεων, των θέσεων και των αγώνων των αναρχικών πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που διατρέχουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας.

               Παράλληλα, δημιουργούμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης όπου θα προβάλλονται οι αναρχικές ιδέες, η ιστορία τους και η δυναμική αντανάκλαση τους στο σήμερα.

               Προωθούμε επίσης τη δική μας κουλτούρα, την ελευθεριακή, ενάντια σε αυτήν της κυριαρχίας. Μια κουλτούρα που αντιτίθεται σε κάθε εξουσιαστική λογική. Την ελευθεριακή κουλτούρα που σημαίνει αλληλεγγύη, συντροφικότητα, απουσία ειδικών, συλλογικοποίηση και αυτοοργάνωση της έκφρασης.

               Ειδικά σε μια περίοδο όπου και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος. Απέναντι στον ατομικισμό και την ευκαιριακότητα, προκρίνουμε την οργάνωση και το πείσμα του αγώνα σε κάθε μέτωπο εκδήλωσης της επιθετικότητας των κυρίαρχων.

 

Μέχρι την κοινωνική επανάσταση, τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό και την Αναρχία

 

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» / ΑΠΟ

& συντρόφισσες – σύντροφοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s