ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΗΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗ

Το καλοκαίρι του 2012 στην Πάρο, πραγματοποιείται ληστεία σε υποκατάστημα της alphabank κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίζεται θανάσιμα ένας οδηγός ταξί που επιχείρησε να αποτρέψει τη φυγή των ληστών. Λίγες μέρες αργότερα, συλλαμβάνεται ο Τάσος Θεοφίλου στην Αθήνα με κύριες κατηγορίες την ανθρωποκτονία, τη συμμετοχή σε ληστεία και τη συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Κατηγορίες που από την πρώτη στιγμή αρνείται. Το μοναδικό στοιχείο που οδήγησε στη σύλληψη του Θεοφίλου σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ήταν ένα «ανώνυμο τηλεφώνημα» στη ΓΑΔΑ που τον υπέδειξε ως τον δράστη της ληστείας. Η καταδίκη του Τάσου Θεοφίλου (κανένας μάρτυρας δεν τον αναγνώρισε ούτε στην πρώτη δίκη, ούτε κατά τη διάρκεια του εφετείου) στηρίχθηκε σε δείγμα DNA που βρέθηκε σε ένα καπέλο το οποίο υποτίθεται ότι φορούσε ο ληστής. Ωστόσο, το καπέλο που παρουσιάστηκε στη δίκη είχε εντοπιστεί εκ των υστέρων, δεν περιλήφθηκε στην επιτόπου φωτογράφιση των πειστηρίων, δεν εγγράφηκε στην έκθεση κατάσχεσης, ούτε αναγνωρίστηκε από τους μάρτυρες.
Το καλοκαίρι του 2017 ο Θεοφίλου αθωώθηκε στο εφετείο για όλες τις κατηγορίες (ενώ είχε κλείσει ήδη τα 5 χρόνια κρατούμενος στη φυλακή). Από τη στιγμή της σύλληψης του και μέχρι την απελευθέρωσή του συγκροτήθηκε ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης (από φοιτητικούς συλλόγους και σχήματα, πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις, μέχρι εργατικά σωματεία) που έβαζε στο στόχαστρο το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους (τρομονόμος, καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους, δικαστική αυθαιρεσία) και των μεθοδεύσεων-σκευωριών που χρησιμοποιεί απέναντι στους αγωνιστές. Όπως δήλωσε κα ο ίδιος  ‘’η απαλλαγή μου από όλες τις κατηγορίες είναι γεγονός πολύ μεγαλύτερης σημασίας από μια προσωπική δικαίωση. Είναι μια νίκη του κόσμου του αγώνα απέναντι στην καταστολή. Μια νίκη των από τα κάτω απέναντι στο βαθύ αστυνομικό κράτος. Μια νίκη των κινηματικών και εναλλακτικών μέσων απέναντι στα κυρίαρχα μίντια. Μια νίκη της αντιπληροφόρησης απέναντι στην καθεστωτική προπαγάνδα. Μια νίκη του κινήματος απέναντι στην παρακμή της εξουσίας.’’ Η αθώωση του Θεοφίλου κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το γνωστό σύστημα συκοφάντησης και κατασκευής ενόχων και συνειδήσεων (κράτος, αστυνομία, ΜΜΕ, δικαστές) δεν πείθει την κοινωνία και αυτές οι υποθέσεις γυρνάν μπούμερανγκ, καθώς αντί να βαθύνουν την καταστολή, απλώς αποκαλύπτουν την απουσία της κοινωνικής νομιμοποίησης σε αυτούς τους αυταρχικούς κρατικούς χειρισμούς. Συγχρόνως, αναιρέθηκε στην πράξη η χρήση του DNA ως ικανού αποδεικτικού στοιχείου, ελλείψει οποιουδήποτε άλλου και αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά ο ρόλος της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής στο στήσιμο σκευωριών εναντίον αγωνιστών.

Τη ρεβάνς φαίνεται ότι θέλει να πάρει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς στις 27 Μαρτίου ασκήθηκε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του εφετείου από τον αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή (η σχέση του με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία είναι ευρέως διαδεδομένη). Στις 11 Μάη θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, σημαίνει ότι ο Θεοφίλου επιστρέφει στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες μέχρι να επαναληφθεί το εφετείο από άλλους δικαστές, μιας και η πλειοψηφία του Α’ Πενταμελούς που τον απάλλαξε αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν της αρεσκείας της «αντιτρομοκρατικής».

Ακόμα μια χαρακτηριστική υπόθεση κρατικής σκευωρίας και ρεβανσισμού –μέσα στο ευρύτερο κλίμα της παρανομοποίησης και της εγκληματοποίησης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, με διώξεις ολόκληρων χωριών με τρομονόμο, με διώξεις σε σωματεία και φοιτητές αλλά και με τη στοχοποίηση ανθρώπων που είναι γνωστοί για τη δράση τους- είναι η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή. Πρόσφατα τους επιβλήθηκε ποινή 13 ετών κάθειρξης  για την προσωπική τους σχέση με κατηγορούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς» και μάλιστα παρότι εκείνος αθωώθηκε! Η Ηριάννα Β.Λ. βρέθηκε στο σπίτι του τότε κατηγορούμενου το 2011, ωστόσο η δίωξή της ξεκίνησε πολύ αργότερα, το 2013, όταν βρέθηκε μερικό δείγμα DNA σε επιβαρυντικό στοιχείο. Με βάση αυτό το μερικό δείγμα, και χωρίς καμία μαρτυρία ή κανένα άλλο στοιχείο από τις έρευνες που έγιναν, το δικαστήριο την καταδίκασε την 1η Ιουνίου.  Τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας με το σκεπτικό ότι το διδακτορικό της είναι σε αρχικό στάδιο οπότε και «δεν στοιχειοθετείται υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» και πως «αν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανό να τελέσει νέα όμοια αδικήματα». Πριν περίπου ένα μήνα ξεκίνησε στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης. Εκεί ο δικαστής έκανε διαρκώς επιθέσεις τόσο στην Ηριάννα-Περικλή όσο και στα συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ μετά από την ποινικοποίηση των συγγενικών σχέσεων και των ταξιδιών, ποινικοποιήθηκε και η καταγωγή από την ‘’ανταρτομάνα Θεσσαλία’’.

Εμείς από την πλευρά μας, στεκόμαστε στο πλευρό του Θεοφίλου, της Ηριάννας και του Περικλής καθώς και κάθε διωκόμενου αγωνιστή. Επιδιώκουμε μέσα από την παρέμβαση στις σχολές και ευρύτερα στο πανεπιστήμιο να αναδειχτεί το ζήτημα των κρατικών σκευωριών και της εκδικητικότητας (πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση για τις εκπαιδευτικές άδειες του Β.Δημάκη) απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα του τρομονόμου και της διεύρυνσης του κατασταλτικού οπλοστασίου του κράτους που στόχο έχει την παραδειγματική τιμωρία όσων αγωνίζονται, καθώς και την εμπέδωση-διασπορά του φόβου σε όσους έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν. Απέναντι στην προσπάθεια των κυρίαρχων να αποκόψουν τους αγώνες από κάθε κοινωνικό-εργασιακό χώρο, εμείς να απαντήσουμε με την ενδυνάμωση τους. Απέναντι στην προσπάθεια αποστείρωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από κάθε έννοια αγώνα και συλλογικότητας, απέναντι στην ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης, να επανοικειοποιηθούμε το πανεπιστήμιο μετατρέποντας το σε ένα ζωντανό κύτταρο αγώνα, ζύμωσης και πολιτικοποίησης.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ – ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ!
ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

 

Ελευθεριακό σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s