ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα εντείνεται η επίθεση από το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις πάνω σε όλα τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Ανέπαφες από αυτή την επίθεση δε θα μπορούσαν να παραμείνουν και οι ανάγκες μας για σίτιση και στέγαση. Το κράτος λοιπόν, μέσα από μια σειρά μεθοδεύσεων, ρυθμίσεων και νομοσχεδίων αποσύρεται σταδιακά από κάθε παροχή της φοιτητικής μέριμνας μετακυλίοντας το κόστος φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών και μετατρέποντας τη φοιτητική μέριμνα σε ανταποδοτική. Ότι πληρώνεις, παίρνεις δηλαδή. Όλα τίθενται υπό αίρεση, από τα συγγράμματα και τις μετακινήσεις μέχρι τη σίτιση και τη στέγαση.

Την  εξελισσόμενη επίθεση του κράτους στο πανεπιστήμιο τη βιώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και υποδομών για τη σίτιση, τη στέγαση και τη εκπαίδευση μας. Η στέγαση που αποτελεί μία από τις βασικότερες ανάγκες για κάθε άτομο, για το κράτος και το κεφάλαιο δεν αποτελεί παρά μια δαπανηρή παροχή που πρέπει να συρρικνωθεί. Συγκεκριμένα, οι πρωτοετείς που προορίζονται για να μείνουν στην εστία (ένας πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με αυτούς που έχουν ανάγκη) μένουν για ένα ολόκληρο έτος σε ξενοδοχείο, το οποίο πληρώνεται μέσω σύμβασης. Όταν η πληρωμή καθυστερεί, ο ξενοδόχος απειλεί ότι θα αφήσει τους φοιτητές στο δρόμο, αφήνοντάς τους έτσι μετέωρους για την ίδια τους τη στέγη. Ακόμα, σε αρκετές εστίες έχει προταθεί και η ‘’μερική συνεισφορά’’, το ενοίκιο δηλαδή για τους εστιακούς. Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην εστία (μηδενική συντήρηση, απουσία βασικών δομών για την καθημερινότητα) είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των κοινωνικών παροχών από μεριάς κράτους αλλά και της ύπαρξης των εργολάβων. Έλλειψη πετρελαίου για θέρμανση και για ζεστό νερό , κοινόχρηστες ντουζιέρες και μπάνια σε άθλια κατάσταση, χαλασμένο αποχετευτικό σύστημα και φθαρμένα ως προς τη δομή δωμάτια είναι μερικά από αυτά που υπονομεύουν τις συνθήκες διαβίωσης και υγείας της εστίας και καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δεκάδες οικότροφοι.

Ανέπαφη από την προσπάθεια διάλυσης της φοιτητικής μέριμνας και της μεταφοράς τους κόστους φοίτησης στης πλάτες μας δε θα μπορούσε να μείνει και η σίτιση. Είναι γνωστός σε όλους ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται η σίτιση στους φοιτητές (ένδειξη ειδικής κάρτας εκδιδόμενης ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα ή με αγορά 20 κουπονιών που αντιστοιχούν για  20 γεύματα,10 για μεσημεριανό γεύμα και 10 για βραδινό, το καθεστώς ελεύθερης εισόδου κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος επιχειρήθηκε να ανατραπεί με την απαίτηση ένδειξης φοιτητικής κάρτας σίτισης). Αυτό που αποκρύβεται διαρκώς όμως, είναι υπό ποιες συνθήκες παρέχεται αυτή. Συγκεκριμένα, εργολάβος εκμισθώνεται από το όργανο του υπουργείου παιδείας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την παροχή εργατικού δυναμικού (μάγειροι, προσωπικό για τις υπηρεσίες καθαρισμού κ.α.) που εργάζεται εντός της εστίας. Το εργατικό προσωπικό προσλαμβάνεται με δεκαπενθήμερες συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται(;) συνεχώς, ενώ οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιτελούν έργο σε διαφορετικά πόστα για να καλύψουν τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Ακόμα, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ο εργολάβος να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους για αρκετούς μήνες. Μάλιστα στην εστία της Πάτρας εργαζόμενοι έφθασαν σε σημείο να σκέφτονται να σταματήσουν τη δουλειά γιατί δεν είχαν λεφτά ώστε να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς τους στο πανεπιστήμιο. Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιβαρύνει ο νόμος  Γαβρόγλου με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων όπου η αρμοδιότητα για την ‘’επίλυση’’ τους προβλήματος της υποχρηματοδότησης μεταφέρεται ουσιαστικά σε ιδιώτες.

Η επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά από το κράτος και τους διάφορους αιμοδιψείς ιδιώτες μέσα στο πανεπιστήμιο προεικονίζει την ζοφερή πραγματικότητα που προετοιμάζουν οι κυρίαρχοι για μας τους φοιτητές, τους άνεργους, τους μετανάστες και τους εργαζόμενους.  Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα όμως υπάρχουν  και οι αντιστάσεις που αναπτύσσονται οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης και μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για εκείνες τις μικρές αλλά σημαντικές φοιτητικές ταξικές αρνήσεις που αναπτύσσονται στην πανεπιστημιακή καθημερινότητα. Αρνήσεις οι οποίες ταράσσουν τα ήρεμα νερά της ‘’πανεπιστημιακής ομαλότητας’’. Μέσα από τους αυτοοργανωμένους αγώνες που στελεχώνονται δίχως κάποια καθοδήγηση και επίδειξη από κάποια πεφωτισμένη πρωτοπορία. Μέσα από την άμεση ενεργοποίηση των ταξικών αντανακλαστικών των φοιτητών, βλέπουμε να ξεπηδούν διάφορες εστίες αμφισβήτησης, αντίστασης και αγώνα στον χώρο του πανεπιστημίου. Νικηφόροι αγώνες όπως η κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα αλλά και το άνοιγμα του εστιατορίου της φοιτητικής εστίας στην Πάτρα για την επαναφορά της ελεύθερης εισόδου κατά το πρωινό γεύμα, επιβεβαιώνουν ότι η πίστη, η οργάνωση και το δόσιμο στον αγώνα είναι υπαρκτές και αναγκαίες συνθήκες για να είναι οι αγώνες μας διεξοδικοί και νικηφόροι.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

                                                          Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s