This slideshow requires JavaScript.

Από την παρέμβαση στο νέο λιμάνι

Το Σάββατο 21 Απρίλη πραγματοποιήσαμε παρέμβαση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της νότιας Πάτρας, απέναντι από το νέο λιμάνι. Το λιμάνι της Πάτρας, ως  πύλη εξόδου προς τον “καπιταλιστικό παράδεισο” της Δύσης, αποτελεί εδώ και δεκαετίες διαρκές σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Εδώ και αρκετό καιρό, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να οργανώσουν την καθημερινότητα τους στην περιοχή αυτή και παράλληλα να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν σε κάποιο καράβι που κατευθύνεται προς την καπιταλιστική Δύση. Τα καθημερινά κυνηγητά, οι ξυλοδαρμοί, τα μαχαιρώματα και τα βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εξευτελισμοί, οι επιχειρήσεις “σκούπα”, εκτεταμένες ή μη, είναι η πραγματικότητα των μεταναστών που ζουν εκεί.

This slideshow requires JavaScript.

Ντοκουμέντα από τους ξυλοδαρμούς των μεταναστών και προσφύγων

          Γράψαμε συνθήματα στη μάντρα του λιμανιού, από την οποία καθημερινά περνούν εκατοντάδες άνθρωποι που ορμούν στο εσωτερικό του λιμανιού ελπίζοντας να μπουν σε κάποιο πλοίο που οδηγεί στην Ιταλία. Εκεί αναχαιτίζονται από δεκάδες μπάτσους και λιμενικούς οι οποίοι χρησιμοποιούν δολοφονικά κατασταλτικά μέσα. Μόλις φτάσαμε εκεί, άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ κυνηγούσαν τους μετανάστες μέσα και έξω από το λιμάνι με τα γκλόμπ στο χέρι, ενώ ένας σεκιουριτάς (και αυτός με γκλόμπ στο χέρι) συνείσφερε και αυτός στο ανθρωποκυνηγητό. Βέβαια, με το που αντιλήφθηκε την παρουσία μας η αστυνομία και ο σεκιουριτάς περιορίστηκαν στο να δείχνουν με χειρονομίες στους μετανάστες να βγουν έξω από το λιμάνι. Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση των όσων συμβαίνουν εκεί καθώς και η παρουσία αλληλέγγυων στο λιμάνι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή των δολοφονικών επιθέσεων στους μετανάστες. Όπως αποδεικνύει και το φωτογραφικό υλικό οι ένστολοι δολοφόνοι δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και μαχαίρια για να τραυματίσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να τους εκδιώξουν από το εσωτερικό του λιμανιού. Πολλές φορές οδηγούνται στο νοσοκομείο με σοβαρά ή πιο ελαφριά τραύματα, ενώ άλλες συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την επικράτεια.

Η σημερινή πολιτική διαχείριση, αφού πάτησε πάνω στο φθηνό εμπόριο ελπίδας για να συνεχίσει να επιβάλλει τις πολιτικές λεηλασίας της κοινωνικής βάσης, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κινήθηκε  ακριβώς στην ίδια αντιμεταναστευτική άσκηση πολιτικής σε συνεργασία πάντα με τους διεθνείς μηχανισμούς (ΝΑΤΟ, frontex, ΕΕ). Αφού διέσπειρε παντού στην ελλαδική επικράτεια στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, συνεχίζει να τους στοιβάζει εκεί, επιχειρώντας μάλιστα να αντιστρέψει την πραγματικότητα, προπαγανδίζοντας την καταλληλότητα των συνθηκών διαβίωσης σε μέρη όπου υφίστανται τον εγκλεισμό, την καταστολή, τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους.

Στην Πάτρα, εδώ και καιρό προετοιμάζεται μια μεγάλη επιχείρηση – “σκούπα” σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων της Αβέξ και του Λαδόπουλου. Μια επιχείρηση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με καθημερινές συλλήψεις ενώ αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα έπειτα και από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού καταστολής Ν. Τόσκα, για εκκένωση των χώρων αυτών.

This slideshow requires JavaScript.

Φωτογραφίες από την παρέμβαση στα Ζαρουχλέικα

          Μετά την παρέμβαση στο λιμάνι κινηθήκαμε προς τις γειτονιές της νότιας Πάτρας μέσω της οδού Ανθείας, στην εργατική γειτονιά των Ζαρουχλεϊκων, όπου αναγράψαμε αντιφασιστικά συνθήματα και πετάξαμε εκατοντάδες τρικάκια. Είναι σαφές πως στην περίπτωση που διάφορες φασιστικές – ρατσιστικές ομάδες ή “επιτροπές κατοίκων” επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη σκληρή συνθήκη διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων για να οργανώσουν πογκρόμ εναντίον τους, θα μας βρίσκουν απέναντι τους.

Ως αναρχικοί, στεκόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση των ανθρώπων και στην απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησής τους. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος το δικαίωμα επιβολής κάθε είδους διαχωριστικών ορίων και επίπλαστων διαχωρισμών μεταξύ των ανθρώπων στη βάση του φύλου, της φυλής, της καταγωγής, της θρησκείας κ.ο.κ. Η απάντησή μας στο κράτος και τα αφεντικά πρέπει να είναι η συλλογικοποίηση των αντιστάσεων μας, η συνειδητοποίηση της κοινής μας θέσης -ντόπιων και μεταναστών- η αλληλοβοήθεια και ο αλληλοσεβασμός, χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς (έθνος-φυλή, νόμιμος-παράνομος).

Μαζί με τους μετανάστες θα αγωνιστούμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δε θα αφήσουμε σπιθαμή γης σε κάθε εχθρό της ελευθερίας. Θα σταθούμε δίπλα τους απέναντι στις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους και της αστυνομίας. Η καθημερινότητα των μεταναστών και των προσφύγων θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα σε ΑΒΕΞ, Λαδόπουλο και όπου αλλού επιθυμούν.

          Απέναντι στην προσπάθεια κατακερματισμού των καταπιεσμένων, να απαντήσουμε με ταξική αλληλεγγύη. Για τη δημιουργία ταξικών και κοινωνικών σχέσεων ντόπιων και μεταναστών και για την ανάπτυξη ενός συλλογικού αγώνα ενάντια στους καθημερινούς μας δυνάστες… ας τσακίσουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τους μηχανισμούς που τον γεννάνε… για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό

Ενάντια στον πόλεμο, τα σύνορα και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” / Α.Π.Ο. & συντρόφισσες, σύντροφοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s