ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Οι αστικές συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται  από πολλά τμήματα της εκμεταλλευόμενης τάξης: από εμάς, τους φοιτητές, αλλά και από τους εργαζόμενους, ανέργους και μετανάστες. Η καθημερινή μετακίνηση στον αστικό ιστό δεν είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, με ελεύθερη πρόσβαση. Απεναντίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οι αστικές συγκοινωνίες, όπως και κάθε άλλο αγαθό, αποτελούν εμπορευματοποιημένη υπηρεσία, την οποία αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε.

Η μετακίνηση στη σχολή μας, στο χώρο εργασίας μας, στους τόπους που διασκεδάζουμε επωφελεί το κράτος (φόροι) και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Έτσι, η μετακίνηση από μία κοινωνική ανάγκη και αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν ακόμα ένα πεδίο άντλησης κέρδους για το κεφάλαιο ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την εύρυθμη κυκλοφορία της εργατικής δύναμης στους  χώρους παραγωγής (εργοστάσια, επιχειρήσεις κλπ) και αναπαραγωγής (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.α.).

Η χρήση των υπηρεσιών της μονοπωλιακής ιδιωτικής εταιρίας ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Πάτρας Α.Ε, σημαίνει την αναπόφευκτη οικονομική επιβάρυνση, αλλά και την καθημερινή ύπαρξη νεκρού χρόνου για μας, τον οποίο περνάμε στοιβαγμένοι και όρθιοι τις περισσότερες φορές, σε παμπάλαια αστικά λεωφορεία (γερμανικά μοντέλα του ’80), τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Συγκεκριμένα, για τη μεταβίβαση μας  από το κέντρο της Πάτρας στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου, πληρώνουμε εισιτήριο των 80 λεπτών,δηλαδή 1,60 ευρώ την ημέρα. Το κόστος της μετακίνησης είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους φοιτητές που δεν διαθέτουν φοιτητικό πάσο (> ν+2), όπως και για δεκάδες εργαζόμενους της Εστίας, αλλά και για ασθενείς ή εργαζόμενουςτου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθείκαι το απαράδεκτο γεγονός ότι η μηνιαία κάρτα μετακινήσεων συμφέρει οριακά μόνο όσους πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο και τις επτά μέρες της εβδομάδας(!).

Αυτή η συνθήκη δεν αποτελεί παρά ένα κομμάτι της ευρύτερης απαξίωσης των φοιτητικών και ταξικών μας αναγκών από το κράτος και το κεφάλαιο. Η φοιτητική μέριμνα προπαγανδίζεται ως πολυτέλεια, και ως δευτερεύον θέμα για τις συνεδριάσεις στις μεγαλοπρεπείς και ευρύχωρες αίθουσες των συγκλήτων ή των υπουργικών συνεδριάσεων. Στην ιεράρχηση των καθηκόντων τους, προτεραιότητα έχει η ένταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσα στις σχολές, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και η καλύτερη αξιοποίηση του φοιτητικού δυναμικού για τις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής. Για την επίτευξη των παραπάνω, προωθείται παράλληλα και η διαρκής αναβάθμιση των μεθόδων πειθάρχησης και εντατικοποίησης.

Απέναντι στη μετακύληση του κόστους μετακίνησης (και φοίτησης εν γένει) στις δικές μας πλάτες, την καθημερινή και συνεχή υποτίμηση της ζωής μας, την απαξίωση των φοιτητικών και ταξικών μας αναγκών, δεν έχουμε να αντιτάξουμε παρά τον αδιάλλακτο κοινό αγώνα των καθημερινά στοιβαζόμενων φοιτητών, ανέργων και εργαζομένων στα ΜΜΜ. Έχοντας την ταξική αλληλεγγύη για όπλο σε κάθε σημείο της πορείας μας,  στεκόμαστε δίπλα σε κάθε ‘’λαθρεπιβάτη’’ που μπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτή ή του οδηγού. Να μετατρέψουμε το χώρο του λεωφορείου σε ένα ακόμα πεδίο επικοινωνίας, απεύθυνσης και όξυνσης του ταξικού ανταγωνισμού.

Η απαίτηση μας για ελεύθερες μετακινήσεις επιδιώκουμε να γίνει ένα συλλογικό αίτημα που θα στηριχθεί εμπράκτως από τους φοιτητές και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται και ασφυκτιούν κάτω από την οικονομική επιβάρυνση για τις μετακινήσεις μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρατικής και καπιταλιστικής επίθεσης.Να βάλουμε τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας στο προσκήνιο, διεκδικώντας τα με οριζόντιους, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες συμβάλλοντας έτσι στην όξυνση του ευρύτερου κοινωνικού και ταξικού αγώνα. Αυτοί οι αγώνες για να είναι νικηφόροι και μη αφομοιώσιμοι είναι απαραίτητο να διεξάγονται αδιαμεσολάβητα και αντιθεσμικά μακριά  από φοιτητοπατέρες, γραφειοκρατικά όργανα και λοιπούς καλοθελητές. Δε διεκδικούμε τίποτα λιγότερα από τα πάντα, τα θέλουμε όλα και για όλους/ες!

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΑΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s