Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο υποκατάστημα Market in της Πάτρας, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Για περισότερη από μισή ώρα σταθήκαμε μπροστά στο κατάστημα και μοιράσαμε ενημερωτικά κείμενα σε διερχόμενους. Επίσης πετάξαμε τρικάκια και γράψαμε συνθήμετα στην πρόσοψη του καταστήματος.Χθες, υπήρξε προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου που δικαιώνει τους πρωην εργαζομένους του Καρυπίδη στα Γιάννενα και επιβάλλει την επαναπρόσληψη τους στα Market in και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Αλληλεγγύη στους εργαζομένους των market in

Αλληλεγγύη στην ΕΣΕ Ιωαννίνων που δέχτηλε εμπρηστική επίθεση στο χώρο της

Οργάνωση και αγώνας στους χώρους της δουλειάς ενάντια στην εργοδοτική αυθειρεσία

.
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε στην παρέμβαση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΤΟΥ MARKET IN ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

Είναι γνωστές οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές, οι μεταβιβάσεις σούπερ μάρκετ που γίνονται στο χώρο του εμπορίου και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στους εργαζομένους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν και τα Market in τα οποία στις 9/1/2017 εξαγόρασαν 110 από τα 130 σούπερ μάρκετ της Καρυπίδης ΑΒΕΕ με την υποχρέωση, όπως προβλέπεται από αντίστοιχο νόμο, ότι θα προσλάβουν όλους τους εργαζόμενους στα Market in και θα εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα των 1400 εργαζομένων στην Καρυπίδης ΑΒΕΕ, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο του 2016 (να υπενθυμίσουμε την αυτοκτονία 42χρονης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά εξαιτίας της απλήρωτης εργασίας της στην επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα). Αντί αυτού, η εργοδοσία των “MARKET IN” προφανώς για να μειώσει το μισθολογικό κόστος λειτουργίας, ώστε να προκύψουν τα επιδιωκόμενα κέρδη, έστειλε στην ανεργία εργαζομένους που είχαν πολλά χρόνια στη δουλειά, συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για να πάρει στη θέση τους νέους εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς, ενώ παράλληλα εμφάνισε στο σωματείο των εργαζομένων μια πρόταση που περιλάμβανε τη μείωση κατά 50% των δεδουλευμένων, περικοπή κατά 20% στους μισθούς και πρόσληψη των 1100 από τους 1400 εργαζόμενους.

Έπειτα από αυτή την πρόταση και την απόρριψή της από το σωματείο, ξεκίνησαν απεργιακές και ευρύτερες κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζόμενων με στόχο την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συγκεντρώσεις έξω από τα Market In στα Γιάννενα (πάντα με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων), με την αρχή να γίνεται στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα εγκαινίων του σούπερ μάρκετ, όπου η εργοδοσία είπε δημοσίως ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναπροσλάβει όλους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα. Έπειτα από αυτό κα χωρίς να υπάρξει κάτι νεότερο αναφορικά με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, στις 26 Οκτωβρίου την ώρα της συγκέντρωσης έξω από το σούπερ μάρκετ, υπήρξε σφοδρή καταστολή της κινητοποίησης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 12 αγωνιστών.

Στις 26 Νοεμβρίου, και πάλι έπειτα από εντολή της εργοδοσίας, 2 εργαζόμενοι συνελήφθησαν (με τη διαδικασία του αυτόφωρου) μέσα από τα σπίτια τους με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της προηγούμενης μέρας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Την ίδια ώρα, είχε στηθεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τη σύλληψη και των υπολοίπων εργαζομένων αλλά και άλλων αγωνιστών.

Το αποκορύφωμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, του εκφοβισμού και της καταστολής ήρθε στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας, όπου η εργοδοσία προκειμένου να σπάσει την απεργιακή περιφρούρηση και να τρομοκρατήσει τον κόσμο που αγωνίζεται, επιστράτευσε μπράβους (κάποιοι από αυτούς ανήκουν στη Χ.Α). Ακολούθησε συμπλοκή με τους απεργούς, οι οποίοι έκαναν κατανοητό στους μπράβους-φασίστες ότι οποιαδήποτε κίνηση επιχειρεί να σταθεί απέναντι στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, θα παίρνει και την ανάλογη απάντηση.

Τα ξημερώματα της 15ης Δεκεμβρίου, ούτε μια μέρα μετά τις προκλήσεις των μπράβων προς την απεργιακή περιφρούρηση, χρυσαυγίτες μπράβοι του ιδιοκτήτη του Μarket In στα Γιάννενα, επιτεθήκαν με μολότοφ στα γραφεία της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης, στο Συνδικαλιστικό Κέντρο Ακηδεμόνευτων Τάσεων, ευελπιστώντας ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν όσους στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ξανά δυναμική και περιφρουρημένη συγκέντρωση έξω από τα Market In με τους μπράβους να λουφάζουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά της διπλανής στοάς έχοντας κρυμμένα καδρόνια και πυροσβεστήρες, ενώ ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονταν κουκουλωμένοι μπροστά στα ταμεία του σούπερ μάρκετ.

Η κατάσταση που επικρατεί στα Market In (όπως και σε πολλούς χώρους εργασίας), δεν

αποτελούν άτυχες στιγμές και μεμονωμένα περιστατικά σε μια κατά τα άλλα διαφορετική συνθήκη. Αποτελούν τον κανόνα μιας εργασιακής ζούγκλας που διαμορφώνεται κομμάτι-κομμάτι από κοινού από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που εδραιώνεται μέρα με τη μέρα και χτίζεται με το αίμα και πάνω στα πτώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Τα «ατυχήματα», οι απολύσεις, η υπερ-ενταντικοποιημένη εργασία, τα εξοντωτικά ωράρια, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, τα διπλά και τριπλά πόστα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τα πενιχρά μεροκάματα, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ο διαρκής εκβιασμός της ανεργίας με στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων να ζουν σε συνθήκες ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία συνθέτουν την ωμή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι. Μια πραγματικότητα που συμπληρώνεται από την απροκάλυπτη καταπάτηση οποιουδήποτε εργατικού και κοινωνικού κεκτημένου και με την μανιώδη επίθεση σε οποιαδήποτε μορφή συνδικαλισμού (όπως π.χ ο νέος νόμος για τις απεργίες, οι συλλήψεις των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, οι διώξεις των μελών σου Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, η απόλυση εργαζόμενου στα Vicko γιατί διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του και η στοχοποίηση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη δράση τους).

Εμείς από την πλευρά μας δε μπορούμε παρά να δηλώσουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματα τους και αγωνίζονται για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους αγωνιστές που παρά την καταστολή, τον εκφοβισμό, τις συλλήψεις και την τρομοκρατία δεν κάμπτονται και συνεχίζουν το δίκαιο αγώνας τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία αλλά και απέναντι στους φασίστες μπράβους των αφεντικών. Στεκόμαστε πλάι σε όσους επιχειρούν να σπάσουν το κλίμα της ηττοπάθειας, του φόβου και της απογοήτευσης, ορθώνοντας αναχώματα απέναντι στην επίθεση του κράτους και των αφεντικών.

Απέναντι στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, στις συνθήκες σκλαβιάς και εξαθλίωσης που επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με σωματεία βάσης και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διαμορφώσουμε τον μαχητικού συνδικαλισμό της βάσης και να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ (ΣΥΝΔΙΚΑΤ)

ΜΠΑΤΣΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ MARKET IN

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΔΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” / ΑΠΟ

συντρόφισσες και σύντροφοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s