Στηρίζουμε τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των εμποροϋποαλλήλων την Κυριακή 17/12 στις 10.30 το πρωί στην Αγίου Νικολάου και Μαιζώνος ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Οκτώ  χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πέντε μετά την εμφάνιση της στον ελλαδικό χώρο, οι συνθήκες ολοκληρωτικής εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης που επέφεραν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές, συνεχίζουν να οξύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η απρόσκοπτη λεηλασία των κοινωνικών αγαθών και κεκτημένων εντείνεται διαρκώς. Η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, οι διαρκείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος της υγείας και της παιδείας, οι μεθοδεύσεις για ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η επιβολή νέων φόρων, η ιδιωτικοποίηση λιμανιών (αλλά και ολόκληρων περιοχών), οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, η λεηλασία της φύσης για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου και η καταστολή όσων αγωνίζονται είναι μερικά από τα βασικότερα στοιχεία της ταξικής επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πλέον ολοφάνερο πως αν δεν αποκρουστεί άμεσα, τότε θα συμπαρασύρει τα πάντα στο καταστροφικό πέρασμά της. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωση (όπως στέγη, τροφή, θέρμανση και ρεύμα), ενώ κάποιοι, βυθισμένοι στην απελπισία και την απόγνωση που γεννά η εξαθλίωση, οδηγούνται μέχρι και στην αυτοκτονία.

Σήμερα, η πολιτική διαχείριση Σύριζα-Ανέλ συνεχίζει να βαθαίνει τους όρους εκμετάλλευσης σε ακόμα πιο διευρυμένα τμήματα του πληθυσμού, όντας πλήρως εναρμονισμένη με τις υποδείξεις της αστικής τάξης, των ντόπιων και διεθνών ελίτ και των υπερεθνικών μηχανισμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Αφού πρώτα καλλιέργησε ψεύτικες ελπίδες περί εξωραϊσμού του συστήματος μέσω της ανάληψης κυβερνητικού ρόλου και συνέβαλε καθοριστικά στην αποδυνάμωση των κοινωνικών και ταξικών κινημάτων που είχαν αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, υιοθέτησε στη συνέχεια την πάγια κρατική ατζέντα, επιβάλλοντας τον κρατικό-καπιταλιστικό μονόδρομο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και επιχειρώντας παράλληλα να δώσει παράταση ζωής στο ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα μέσω της διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής ειρήνης, άμβλυνσης των αντιστάσεων και διαταξικής συνεργασίας.

Για το επόμενο διάστημα μάλιστα, θέτει σε εφαρμογή διαρκώς νέους γύρους λεηλασίας απέναντι στην κοινωνία με όρους ακόμα πιο επαχθείς και σκληρότερους από το παρελθόν. Μετά από την ψήφιση των δύο μνημονίων και άλλων αντικοινωνικών μέτρων, επιτίθεται σήμερα σε κάθε κοινωνικό και εργατικό κεκτημένο, επιχειρώντας να καταργήσει το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, την απεργία.

Κομμάτι της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της προσπάθειας επιβολής ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα αποτελεί και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η προσπάθεια για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είχε ξεκινήσει από το 2014 με νόμο που προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Στην παρούσα συγκυρία, η ‘’αριστεροδεξιά’’ συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με υπουργική απόφαση αυξάνει τον αριθμό των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα σε 52.   Η κυριακάτικη αργία μαζί με μια πληθώρα θεμάτων (όπως το μνημόνιο, μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, η εξόρυξη στις σκουριές) αποτελούσε ‘’κόκκινη γραμμή’’ και προεκλογικό σύνθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ· σύνθημα που σβήστηκε από το μυαλό των κυβερνητικών επιτελείων μέσα σε μια νύχτα. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία, όπως και οποιαδήποτε άλλη κίνηση της κυβέρνησης. Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και είναι κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης (και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία είναι ευθυγραμμισμένη) για την επιβολή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, για την εδραίωση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην κοινωνία και την εγκαθίδρυση της κατάστασης εξαίρεσης για όσους περισσεύουν(είτε αυτοί είναι άνεργοι, είτε είναι μετανάστες, είτε είναι τοξικοεξαρτημένοι).

Από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέχρι το ξύλο στις απεργίες και τις απολύσεις· από τους πνιγμούς χιλιάδων μεταναστών-προσφύγων στις θάλασσες της Μεσογείου και το θάνατο άλλων τόσων στους φράχτες των ευρωπαϊκών συνόρων μέχρι τα πογκρόμ της κυβέρνησης στην Ειδομένη· από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις μέχρι την καταστολή όσων αντιστέκονται· από τους πολέμους στη Συρία και στην Παλαιστίνη μέχρι τις βομβιστικές επιθέσεις σε Τουρκία και Γαλλία· είναι πλέον ολοφάνερο η βαρβαρότητα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση της καπιταλιστικής συνθήκης. Τα παραπάνω καταδεικνύουν το πρόσωπο του καπιταλισμού που είναι αιμοβόρο και αδίστακτο. Ας το αντικρύσουν όλοι εκείνοι που προσπαθούν να το φτιασιδώσουν ως ανθρώπινο.

Απέναντι στη βίαιη υποτίμηση της ζωής μας, όλοι εμείς οι από κάτω, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα , σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους, μακριά από οποιαδήποτε κομματική και συνδικαλιστική χειραγώγηση που αναπόφευκτα οδηγεί στην αποδυνάμωση και στον εκφυλισμό του κοινωνικού και ταξικού κινήματος.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» – μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

https://ipposd.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s