Σήμερα το πρωί, περίπου 15 σύντροφοι και συντρόφισσες, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στα public της Ερμού για περισσότερη από μισή ώρα. Μοιράστηκαν δεκάδες κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και αναρτήθηκε πανώ μπροστά στο κατάστημα.

This slideshow requires JavaScript.

Ακολουθεί το κείμενο:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ MULTIRAMA/PUBLIC

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Στα καταστήματα Public της Πάτρας και της Καλαμάτας η αυθαιρεσία των αφεντικών είχε διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να υπομένουν:

  • εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας (συχνά και απροειδοποίητα δωδεκάωρα με αποδοχές οκταώρου),
  • απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία (αναγκάζονταν επίσης πολύ συχνά να δουλεύουν παράνομα και αδήλωτα στα ρεπό τους, εργάζονταν παράνομα Κυριακές σε εσωτερικές εργασίες της επιχείρησης, αμισθί),
  • εκφοβισμούς και τιμωρητικά/πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους από την εργοδοσία (η εταιρεία ασκούσε εκφοβισμό και τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους για να “πιάνουν τους στόχους”, τιμωρώντας τους με συνεχόμενα 12ωρα, εάν δεν το κατάφερναν, ενώ τους ανάγκαζε να εργαστούν σ’ αυτές τις συνθήκες και με αυτούς τους όρους κάτω από τον διαρκή φόβο της απόλυσης. Η εταιρεία δεν δίστασε να απολύσει εργαζόμενη μητέρα τρεις μέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας).

Το 2013 και το 2014, απολυμένοι εργαζόμενοι των Public Καλαμάτας και Πάτρας οργανώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα που επικρατούν στην επιχείρηση και κάνοντας αγωγή εναντίον των αφεντικών. Ο συλλογικός τους αγώνας, ύστερα από χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων, δικαιώθηκε τελικά στις δικαστικές αίθουσες.

Σήμερα, η εργοδοσία του Public συνεχίζει να εκφοβίζει τους εργαζόμενους που κινήθηκαν εναντίον της. Δεν δέχεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις τηςΑρνείται να καταβάλει τα ποσά που επιδικάστηκανκαι προτείνει συμβιβασμόαπειλώντας πως θα ασκήσει έφεση αν οι απολυμένοι δεν τον αποδεχτούν, διαιωνίζοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τη δικαστική διαμάχη. Επιδιώκει έτσι να σπάσει το ηθικό των εργαζομένων που έχουν ανάγκη τα χρηματικά ποσά που τους οφείλονται και να δεχτούν την μειωμένη πρόταση των αφεντικών.

Φυσικά, το παράδειγμα των Public δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας των συνθηκών εξαθλίωσης και τρομοκρατίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Τα εργατικά «ατυχήματα», τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, ο διαρκής εκβιασμός της ανεργίας με στρατιές ανέργων και υποαπασχολούμενων να ζουν σε συνθήκες ανέχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαμηλά μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και τα εξοντωτικά ωράρια, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και το χτύπημα οποιασδήποτε μορφής συνδικαλισμού είναι οι παράγοντες που συνθέτουν τη σημερινή εργασιακή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σκληρή μιας και η σημερινή πολιτική διαχείριση -σε πλήρη εναρμόνιση με τις υποδείξεις της αστικής τάξης, τον ντόπιων και διεθνών ελίτ και των υπερεθνικών μηχανισμών- οξύνει την επίθεση της στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα με την προώθηση νέων αντικοινωνικών και αντεργατικών μέτρων, ισοπεδώνοντας κάθε κοινωνικό και ταξικό κεκτημένο, εγκαθιδρύοντας ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Από την άλλη, μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν και ενθαρρυντικά παραδείγματα αντίστασης των εργαζομένων που διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια. Εκτός από τους εργαζόμενους στα Public, αξιοσημείωτη είναι η κινητοποίηση των πρώην εργαζομένων στο Market In στα Ιωάννινα που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Η μαχητικότητα τους μάλιστα έχει προκαλέσει την οργή των αφεντικών που προχώρησαν στην καταστολή των απεργών εργαζομένων και στη σύλληψη 12 εξ αυτών κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης εξώ από το κατάστημα την Κυριακή 29/11.

Αντίστοιχα, ο αγώνας της απολυμένης Κ.Β. Από την εταιρεία Aromalab στη Θεσσαλονίκη που διεκδικεί την επαναπρόσληψη της κόντρα στη φρονηματική απόλυση που της επιφύλαξε η εργοδοσία της επιχείρησης και οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, οργανωμένες στη βάση από διάφορες συλλογικότητες, είναι ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα εργατικού αγώνα στο σήμερα που αναδεικνύει το ασύδοτο πρόσωπο των αφεντικών και ορθώνει ανάστημα απέναντι τους.

Απέναντι στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, στις συνθήκες σκλαβιάς και εξαθλίωσης που επιβάλλουν το κράτος και τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, υπάρχει κι άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων, της αντίστασης και του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, γνωρίζοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε, συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δρόμους. Με σωματεία βάσης και πρωτοβουλίες εργαζομένων να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει, μακριά  από τις συνδικαλιστικές ελίτ οι οποίες έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως προς την εργοδοσία.

Να συνδέσουμε τους μερικούς και αιτηματικούς αγώνες για μόνιμη και σταθερή εργασία, για καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της στέγασης, της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για την προστασία της φύσης, με το συνολικό και επίκαιρο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” / ΑΠΟ

συντρόφισσες και σύντροφοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s