ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ! ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Τα συνδικάτα, οι οργανώσεις και οι ομάδες που υπογράφουν το κείμενο, θέλουν να επικοινωνήσουν στους εργάτες και σε όλες τις λαϊκές τάξεις τη θέση τους για τις διάφορες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους των πόλεων μας.

Εδώ και μερικά χρόνια, είδαμε πώς η κλιμάκωση της έντασης σε μια υπάρχουσα ιστορική σύγκρουση χρησιμοποιείται για να αναστείλει τα θεμελιώδη δικαιώματα του πληθυσμού. Προερχόμαστε από μια πολιτική και συνδικαλιστική παράδοση που υπερασπίστηκε ιστορικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των καταπιεσμένων τάξεων και έχει βγει στους δρόμους να πολεμήσει όταν επιχειρείται να αφαιρεθεί η δύναμη που μας επιτρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές του παρόντος και του μέλλοντος μας.

Ως ελευθεριακοί και ενεργό κομμάτι των λαϊκών και συνδικαλιστικών κινημάτων στην Καταλονία, θα υπερασπιζόμαστε πάντα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών -ξεκινώντας από τη δική μας. Αντιλαμβανόμαστε αυτό ως μια βασική αρχή του φεντεραλισμού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανθρώπινη συνύπαρξη επί ίσοις όροις. Είμαστε σαφείς ότι η πλήρης χειραφέτηση θα είναι αδύνατη χωρίς το προηγούμενο βήμα της εξάλειψης της υπάρχουσας οικονομικής δομής, δηλαδή του καπιταλισμού. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης θα συνεχίσουν να συνθλίβονται από τα καταλανικά και τα ισπανικά αφεντικά που λειτουργούν πάντα χέρι-χέρι για να επιβάλουν περικοπές στα κοινωνικά δικαιώματα.

Ωστόσο, θέλουμε να καταγγείλουμε την στρατιωτικοποίηση και την καταπίεση που υφιστάμεθα από το ισπανικό κράτος το οποίο επιδεικνύοντας ένα πολύ εγκληματικό και αυταρχικό πρόσωπο, θέλει να επιβάλει τη βούλησή του στις τελευταίες εξελίξεις. Είμαστε πάντα εναντίον εκείνων που έχουν στρατιωτικοποιήσει την Καταλονία – και οποιαδήποτε επικράτεια – για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες ή τη λαχτάρα για κοινωνική χειραφέτηση.

Αντιστεκόμαστε στην καταστολή του κράτους γιατί την έχουμε βιώσει συστηματικά και κατ’ επανάληψη στα δικά μας σώματα, στο δρόμο και στη δουλειά. Για αυτό επίσης θέλουμε να καταγγείλουμε την κατασταλτική φύση της Generalitat de Catalunya (Κυβέρνησης της Καταλονίας) η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διώξει, χτυπήσει, συλλάβει και φυλακίσει όλους εκείνους που δεν ήθελαν να κοιτάξουν από την άλλη μεριά κάθε φορά που καταπατούνταν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Δεν ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο η καταλανική αστυνομία – mossos d’esquadra – μας εκδίωξε απο την Plaça Catalunya, φυλάκισε και κατήγγειλε συνδικαλιστές, μας δίωξε γιατί συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις γύρω από το κοινοβούλιο τις μέρες που μας περιέκοβαν τα κοινωνικά μας δικαιώματα, ή που, υπό το πλαίσιο της πολιτικής επέμβασης, μας συνελάμβανε και μας φυλάκιζε στην πρόσφατη “Επιχείρηση Πανδώρα”, ή, μέσα στα υπόλοιπα, τους θανάτους και τους ακρωτηριασμούς. Έτσι, λοιπόν, δε θα επιτρέψουμε κανέναν να μας πάρει ό,τι είναι δικό μας, φέροντας όποια σημαία φέρει.

Για εμάς, η αυτοδιάθεση και η χειραφέτηση των λαών, των πόλεων και των ανθρώπων δεν μπορούν να παραμείνουν αποκλειστικά στην απόφαση ενός συγκεκριμένου εδαφικού πλαισίου. Η συλλογική ελευθερία δεν είναι δυνατή χωρίς την αποφασιστική δράση του λαού και των εργαζομένων ενάντια στο κράτος και την πολιτική ελίτ που κατέχει τις αντικοινωνικές, πατριαρχικές και καταπιεστικές δομές, οι οποίες επίσης υποστηρίζονται από την επονομαζόμενη Καταλανική κυριαρχία. Η αυτοδιάθεση και η χειραφέτηση θα είναι δυνατές μόνο μέσω της ανυπότακτης δράσης των καταπιεσμένων, οι οποίοι κατανοούν σε αυτό το γεγονός την υπεράσπιση και τη βελτίωση των υλικών συνθηκών διαβίωσής τους. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, του πλούτου, η εξάλειψη όλων των μορφών καταπίεσης -όπως η πατριαρχία και οι διάφορες μορφές εξουσίας, τόσο οι ρητές όσο και οι άρρητες- η ευρύτερη ελευθερία της λήψης αποφάσεων και της συμμετοχής, η άμεση δράση και η αυτοδιαχείριση θα είναι αυτό που θα μας κάνει πραγματικά ελεύθερους.

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι ο λαός που αποτελεί το πολιτικό και ταξικό υποκείμενο, ο οποίος πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για οποιαδήποτε σημαντική κοινωνική αλλαγή και, ως εκ τούτου, επικροτούμε το πέρασμα των λαϊκών οργανώσεων στην πρακτική της ανυπακοής και της αντίστασης στο υπάρχον εξουσιαστικό πλαίσιο. Θέλουμε αυτή η στάση της ανυπακοής και αντιπαράθεσης με την εξουσία να υπερβεί την παρούσα κατάσταση και διευρυνθεί ενάντια σε όλες τις αδικίες που υφιστάμεθα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, απευθύνουμε έκκληση στους εργαζόμενους της Καταλονίας να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας και με έναν πολύ ειδικό τρόπο να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική απεργία που καλέστηκε για τις 3 Οκτωβρίου. Επειδή το μαχητικό πνεύμα που ταξιδεύει ιστορικά σε αυτόν τον τόπο της Γης δεν θα λυγίσει τόσο εύκολα, επειδή είμαστε η εργατική τάξη και θέλουμε να αποφασίσουμε τα πάντα. Τώρα όλοι στο δρόμο, τώρα ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε!

CNT Catalunya i Balears (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας – Καταλονίας και Βαλεαρίδων)

CGT Catalunya (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας Καταλονίας)

Negres Tempestes – Llibertàries per l’alliberament dels pobles (Ελευθεριακοί για τη λαϊκή απελευθέρωση)

Embat, organització llibertària de Catalunya (ελευθεριακή οργάνωση της Καταλονίας

Heura Negra, assemblea llibertària de Vallcarca (ελευθεριακή συνέλευση περιοχής Vallcarca )

Oca Negra, assemblea llibertària del Clot-Camp de l’Arpa (ελευθεριακή συνέλευση περιοχής Clot-Camp de l’Arpa)

Solidaritat Obrera (Εργατική Αλληλεγγύη – Αναρχοσυνδικαλιστική Συνομοσπονδία)

μετάφραση: αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s