πανό που κρεμάστηκε στο μώλο της Αγ.Νικολάου στο πλαίσιο του 2ου Patras Pride

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗN ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ… 

Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 μπάτσοι εισβάλουν στο μπαρ Stonewall Inn, σε μια κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μία επιδρομή της αστυνομίας στα μπαρ και στους χώρους που συχνάζουν γκέι, τρανς, λεσβίες που ξέφυγε από τις συνηθισμένες. Η εξακρίβωση στοιχείων, οι απειλές, οι προσαγωγές και το ξύλο που συνοδεύουν τέτοιες επιχειρήσεις στα γκέι μπαρ συναντούν, για πρώτη φορά, μια δυναμική και σθεναρή αντίσταση από την πλευρά των θαμώνων που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους. Οι μπάτσοι προχωρούν σε προσαγωγές και ξύλο και τα προσαχθέντα άτομα αντιστέκονται βίαια στη μεταφορά τους στις κλούβες. Η ένταση αυξάνεται διαρκώς και κορυφώνεται όταν μέσα από το πλήθος των αντιστεκόμενων ακούγεται η κραυγή “Gay power!”, στιγμή που πυροδοτεί πλέον γενικευμένες συγκρούσεις με τους  μπάτσους. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πολλές μέρες. Στη μνήμη της εξέγερσης του Stonewall, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Gay Pride την επόμενη χρονιά, η διοργάνωση του οποίου γενικεύτηκε τα επόμενα χρόνια σε πολλές δυτικές μητροπόλεις και σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.

Μέσα στη σημερινή συνθήκη, η μνήμη του Stonewall -καθώς και τα χαρακτηριστικά που έφερε- αποσιωπάται συστηματικά. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης των διαφόρων κινημάτων και η αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους είναι συνήθης πρακτική της κυριαρχίας για να αφομοιώσει όσους αντιστέκονται και να μειώσει τη ριζοσπαστικότητά τους. Η οργάνωσή των Prides σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως ΜΚΟ, οι χορηγίες τους, η απλήρωτη εργασία των εθελοντών τους, η αισθητική τους και η προβολή πολύ συγκεκριμένων προτύπων σε αυτό, αντανακλά ακριβώς αυτή τη συμπόρευσή τους με την πλευρά της κυριαρχίας.

Η οργάνωση όσων πλήττονται και η μαχητική τους αντίσταση σε ό,τι τους καταπιέζει είναι υπόθεση δική τους. Πέρα, λοιπόν, από την εκμετάλλευση και την καταπίεση που επιβάλλεται συνολικά στους από τα κάτω, βιώνουμε την καταπίεση και στο πεδίο των έμφυλων διαχωρισμών και της σεξουαλικότητας. Η ιδιαίτερη αυτή συνθήκη δεν είναι διαχωρισμένη από το σύνολο των υπόλοιπων μορφών καταπίεσης που απορρέουν από τη δομή και τη λειτουργία του κυρίαρχου συστήματος. Από αυτή την άποψη, το γκρέμισμα των πατριαρχικών δομών εξουσίας και ο  αγώνας ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, τον σεξισμό και την ομοφοβία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας για την κοινωνική χειραφέτηση

Οι έμφυλες διακρίσεις αναπαράγονται και ριζώνουν στο σύνολο της κοινωνίας ως σχέσεις εξουσίας και συμβάλλουν στον κατακερματισμό των αντιστάσεων. Έτσι, κάθε αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό και την ομοφοβία πρέπει να έχει ταξική αφετηρία και να συνδέεται άμεσα με τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αν θέλει να είναι αποτελεσματικός. Για να είναι πραγματικά κοινός ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση θα πρέπει να επικεντρώνεται παράλληλα και στην κατάργηση των συγκεκριμένων εξουσιαστικών σχέσεων στο εσωτερικό των από τα κάτω.

Ως αναρχικές γνωρίζουμε πως η ελευθερία ούτε παραχωρείται ούτε χαρίζεται, αλλά ορίζεται και κατακτιέται μέσα από τους ίδιους τους αγώνες. Η απελευθέρωση των καταπιεσμένων θα είναι έργο δικό τους και όχι μιας πεφωτισμένης πρωτοπορίας που θα δρα εν ονόματί τους.

Η εκμετάλλευση και το φάσμα των καταπιέσεων έχουν την ίδια ρίζα για όλους: το κεφάλαιο και το κράτος.  Την κυρίαρχη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που συντηρεί την καταπίεση στη βάση του φύλου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις για πλήρη έλεγχο και επιβολή εξουσίας πάνω στις ανθρώπινες κοινωνίες, καθώς και τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.  Ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, την έμφυλη καταπίεση, το σεξισμό και την ομοφοβία είναι κομμάτι του αγώνα για την ανατροπή του κράτους και του κεφαλαίου, για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.

Να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην πατριαρχία. Απέναντι στο κράτος και το κεφάλαιο που τη γεννούν και τη τροφοδοτούν για να καθυποτάξουν τους καταπιεσμένους.

Γιατί μόνο, με το γκρέμισμα κάθε σχέσης εξουσίας, θα είμαστε όλοι ελεύθεροι…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ: ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΤΩΝ LGBTQI+, ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ 

*Στηρίζουμε τη πορεία του 2ου Patras Pride, το Σάββατο 24/6 στις 7:30

Συντρόφισσες από την αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος»

Μέλητης ομάδας ενάντια στην Πατριαρχία της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s