Άρθρο για το Αμερικανικό Ιθαγενικό κίνημα «NODAPL» (Δημοσιεύτηκε στο τεύχος #5 του “Γη και Ελευθερία”, έντυπης έκδοσης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - ομοσπονδία συλλογικοτήτων).
Τον τελευταίο χρόνο στις Η.Π.Α. έχει ξεσπάσει ένα δυναμικό Ιθαγενικό κίνημα ενάντια στην κατασκευή ενός κολοσσιαίου έργου μεταφοράς αργού πετρελαίου από την πολιτεία της Β. Ντακότα έως την πολιτεία του Ιλινόις. Το έργο με την ονομασία «Dakota Access Pipeline» φιλοδοξεί να συνδέσει τις πετρελαιοπηγές της Β. Ντακότα με το προϋπάρχον δίκτυο αγωγών του Ιλινόις και έχει προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση, η οποία μπλοκάρεται από την σθεναρή αντίσταση του Ιθαγενικού κινήματος με το προσωνύμιο NODAPL (Νo Dakota Access Pipeline). Το κίνημα αυτό με τη μαχητική του στάση, έχει καταφέρει να αναδείξει μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή λαίλαπα όσο και με την ρατσιστική επεκτατική κρατική πολιτική απέναντι στους Αμερικανούς Ιθαγενείς. Ο αγωγός αρχικά είχε σχεδιαστεί να περάσει από μία περιοχή στην οποία κατοικούν κυρίως λευκοί Αμερικανοί. Η εύλογη αντίδρασή τους ενάντια στην απειλή που δημιουργεί για τον υδροφόρο ορίζοντα, ένας υπόγειος αγωγός που υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει περίπου 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, εισακούστηκε, όμως αντί να καταργηθεί η κατασκευή του αγωγού, άλλαξε η διαδρομή του.
Ο αγωγός σχεδιάζεται να περάσει κάτω από τα νερά του ποταμού Μιζούρι, παρόλο που με αυτό τον τρόπο τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τα νερά του ποταμού όσο και οι παραποτάμιες πηγές του. Το παράδειγμα του ποταμού Yellowstone είναι αποκαλυπτικό. Οι υποτίθεται βαθιά θαμμένοι κάτω από τον ποταμό, αγωγοί της Exxon Mobile και της Bridger Pipeline Llc κατέληξαν να διαρρέουν στον πυθμένα του ποταμού περισσότερο από 63.000 και 30.000 γαλόνια πετρελαίου αντίστοιχα. Ανάλογα παραδείγματα για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον νερό οι υπόγειοι αγωγοί υπάρχουν και για τον ίδιο τον ποταμό Μιζούρι, ο οποίος έχει ήδη εκτεθεί σε μόλυνση εξαιτίας μικρότερων αγωγών φυσικού αερίου, πετρελαίου και χημικών παραγώγων του. Στην Αϊόβα ο ποταμός μολύνθηκε με 28.000 γαλόνια προσθετικού βενζίνης, έπειτα από διαρροή ενός – και κατά πολύ μικρότερου από τον σχεδιαζόμενο- αγωγού το 2011.
Το «μαύρο φίδι» (όπως ονομάζουν τον αγωγό οι Αμερικανοί Ιθαγενείς), σχεδιάζεται να διασχίσει εδάφη της Φυλής των Σιού (1) και μέσα από την περιοχή του Standing Rock Reservation. Αυτά τα εδάφη είχαν αρχικά «παραχωρηθεί» στους Αμερικανούς Ιθαγενείς, μετά τη νίκη τους στον «πόλεμο του Κόκκινου Σύννεφου», έπειτα από τη συνθήκη του «Fort Laramie» (2) το 1868. Συνθήκης που υπογράφηκε, εν μέσω μίας περιόδου αλλεπάλληλων πολεμικών αναμετρήσεων, με τους Αμερικανούς Ιθαγενείς να αντιστέκονται στον διαρκή στρατιωτικό επεκτατισμό του κράτους των Η.Π.Α. Ο αγωγός θα περάσει μέσα από αυτή τη Γη, η οποία αποτελεί στοιχείο συγκρότησης της Ιθαγενικής κουλτούρας, και είναι τόπος που ανήκει στους νεκρούς προγόνους τους. Θα μολύνει το Νερό, ένα σύμβολο ύπαρξης, που συνδέει το παρόν με τη δυνατότητά τους να έχουν μέλλον ως αυτό που είναι, ως Αμερικανοί Ιθαγενείς. Τα παιδιά του Wounded Knee (3), που κουβαλάνε τις απηνείς διώξεις και τους εκτοπισμούς που υπέστησαν, δίνουν ξανά έναν αγώνα επιβίωσης.
Το πέρασμα του αγωγού DAPL από αυτά τα εδάφη είναι κάτι περισσότερο από την πάγια κερδοσκοπική αθλιότητα γιγαντιαίων εταιρειών, που αδιαφορούν για τις συνέπειες των σχεδιασμών τους στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες κοινότητες. Είναι ενδεικτική της διογκούμενα καταστρεπτικής για τη φύση κρατικής και καπιταλιστικής παρέμβασης σε αυτή, με τις συνέπειες των «ατυχημάτων» και των « διαρροών» να είναι ανυπολόγιστες για το νερό μίας τεράστιας περιοχής. Είναι μία ακόμα πράξη πολέμου από την πλευρά του Αμερικανικού Κράτους ενάντια στην δυνατότητα των Αμερικανών Ιθαγενών να αποφασίζουν για την ζωή τους και το μέλλον της γης τους.
Απέναντι στους κρατικούς και καπιταλιστικούς σχεδιασμούς για την επιβολή του αγωγού DAPL, το ιθαγενικό μέτωπο αγώνα με την συνδρομή και την αλληλεγγύη και άλλων αμερικανών αγωνιστών, έχει καταφέρει να σαμποτάρει την τελευταία φάση των έργων. Με το μπλοκάρισμα δρόμων και την παρεμπόδιση των εργοταξίων, με το στήσιμο μίας ολόκληρης κοινότητας με σκηνές προκειμένου να παραμένουν μόνιμα στα επίμαχα εδάφη. Με τα οδοφράγματα και όπλα την αντοχή τους και την επιμονή τους απέναντι στις βάναυσες επιθέσεις τόσο των ιδιωτικών δυνάμεων ασφαλείας όσο και των κρατικών κατασταλτικών σωμάτων, χωρίς να πτοούνται από εκατοντάδες συλλήψεις και τους τραυματισμούς, οι αγωνιζόμενοι Αμερικανοί Ιθαγενείς και οι αλληλέγγυοι έχουν πετύχει να μετατρέψουν σε σημαντικό πολιτικό ζήτημα την ακύρωση του αγωγού. Έχουν καταφέρει να μεταλαμπαδεύσουν διεθνώς ένα μαχητικό παράδειγμα αντίστασης για την υπεράσπιση της Γης και της Ελευθερίας.
*Στις 4 Δεκεμβρίου κάτω από την διαρκή πίεση του κινήματος NODAPL και των εκδηλώσεων αλληλεγγύης και με ορατή την προ- οπτική της όξυνσης και της γενίκευσης της αντιπαράθεσης, ανακοινώθηκε από την πλευρά του Αμερικανικού κράτους, η αναστολή του περάσματος του αγωγού από την περιοχή του Standing Rock Reservation και «η αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών». Οι αγωνιστές του NODAPL, έπειτα από αυτή τη νίκη, παραμένουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα απέναντι στους κρατικούς και καπιταλιστικούς σχεδιασμούς για την κατασκευή του αγωγού.
MNI WICONI (4)
1 O όρος ‘Σιού’ μολονότι ευρύτερα κατανοητός αποτελεί δυτικό γλωσσι- κό δάνειο του 19ου αιώνα. Η «φυλή των Σιού» αποτελείται από τρείς κύ- ριες γλωσσικές ομαδοποιήσεις ιθαγενικών φύλων, τις φυλές των Dakota, των Nakota και των Lakota. Στο Standing Rock μένουν κυρίως οι φυλές Dakota και Lakota.
2 Έπειτα από την ήττα των Αμερικανών Ιθαγενών στον «Μεγάλο Πόλεμο των Σιού» η ενιαία περιοχή πέρασε στην διοίκηση του κράτους των Η.Π.Α. το 1877 και κατόπιν, διαιρέθηκε σε 5 υπο-περιοχές μία εκ των οποίων εί- ναι το Standing Rock Reservation, επίκεντρου των σημερινών αγώνων του κινήματος NODAPL
3 Το 1890 η σφαγή Αμερικανών Ιθαγενών ανδρών, γυναικών και παι- διών Lakota στο Wounded Knee, συμβολίζει την δια πυρός και σιδήρου επικράτηση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι των Αμερικανικών Ιθαγενι- κών Φυλών.To 1973 το American Indian Movement καταλαμβάνει ένο- πλα για περισσότερες από 70 μέρες την πόλη Wounded Knee τόσο ενά- ντια στην τότε διεφθαρμένη ηγεσία των Ιθαγενικών Φυλών όσο και ενά- ντια στην καταπίεση της Αμερικανικής Κυβέρνησης.
4 ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ, στην διάλεκτο Lakota,σύνθημα του κινήματος NODAPL