10590449_345362325635063_4780336504109540677_n

Ο φονταμενταλισμός και ο θρησκευτικός και εθνικιστικός σκοταδισμός έχουν ανέκαθεν σταθεί εχθροί της κάθε ριζοσπαστικής κίνησης και της κάθε πραγματικά απελευθερωτικής επανάστασης. Όταν δε τα θολωμένα μυαλά των φανατικών συναντούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, η ιστορία έχει αποδείξει πως οργανώνονται οι πιο βάναυσοι στρατοί στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Τους τελευταίους μήνες, στον ισλαμικό κόσμο και κατά βάση στα εδάφη της Συρίας και του Ιρακ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας, φανερά θρησκευτικός, μα επί της ουσίας καθ’ όλα ταξικός και κοινωνικός πόλεμος. Μια οργάνωση με την ονομασία “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε” ή αλλιώς ISIS, αποτελούμενη από φανατισμένους οπαδούς του Ισλαμισμού (τόσο γηγενείς όσο και δυτικούς που έσπευσαν να ενταχθούν στις τάξεις της), εξοπλισμένη φανερά με όπλα, εφόδια και χρήματα δοσμένα από δυνάμεις του δυτικού/καπιταλιστικού κόσμου, έχει κηρύξει τα εδάφη τα οποία ελέγχει στρατιωτικά σε αυτόνομο ισλαμικό κράτος και διαπράττει φρικαλεότητες απέναντι στους κατοίκους των περιοχών που κατακτά, σφαγιάζοντας δίχως έλεος αγωνιστές που αντιστέκονται στην επέκτασή της μα και κάθε είδους ανθρώπους που για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν ταιριάζουν στο κατ’ αυτή αποδεκτό (αλλόθρησκους, άθεους, ομοφυλόφιλους, ξένους). Εξυπηρετώντας παράλληλα συμφέροντα στις διακρατικές και ενδοκαπιταλιστικές διαμάχες (πχ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία), κερδίζοντας έτσι και τον εξοπλισμό και την ανοχή της Δύσης, εγκαθιδρύει μια τρομοκρατική – με την πραγματική έννοια της λέξης – κυριαρχία σκληρού φονταμενταλισμού σε χώρες της Μ.Ανατολής, της οποίες διεκδικεί ως τμήμα του ισλαμικού “κράτους” της. Φυσικά, οποιαδήποτε μορφή αγώνα δεν ενστερνίζεται τους όρους, τις ιδέες και τις πρακτικές της, στοχοποιείται και χτυπιέται.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η πόλη Κομπανί της Ροζάβα, αυτόνομη περιοχή με οργανωμένο κίνημα Κούρδων, αποτελεί πεδίο μάχης ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές και μαχήτριες που υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και την περιοχή τους και σε μέλη της ISIS τα οποία προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή και να χτυπήσουν την κουρδική αντίσταση, τα χαρακτηριστικά και οι αξίες της οποίας αντιτίθενται πλήρως στη λογική και στον δογματισμό της οργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, που η κουρδική αντίσταση βρίσκεται στο στόχαστρο των συγκεκριμένων, αφού εδώ και δεκαετίες οι αγωνιστές της αποτελούν αγκάθι για την κυριαρχία αρκετών ισλαμικών κρατών (υποχειρίων ή μη του δυτικού ιμπεριαλισμού), ενώ η επανάσταση του κουρδικού λαού στη Ροζάβα, με στοιχεία πολύ ελευθεριακά ώστε να μπορούν να γίνουν ανεκτά , δε θα μπορούσε παρά να τραβήξει την επιθετική προσοχή των τοπικών και υπερεθνικών αφεντικών, τα οποία σιωπηλά ή με κροκοδείλια δάκρυα είτε ανέχονται είτε και παροτρύνουν τις κινήσεις της ISIS.

Η Ροζάβα είναι μία αυτόνομη περιοχή στην οποία ο κουρδικός λαός  είχε αρχίσει να οργανώνεται με άξονα το αίτημα του για ανεξαρτησία, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία. Η περιοχή αυτή αποτελείται από τρία καντόνια: το Κομπανί, το Αφρίν και το Τζιζίρε.

Σε μια περιοχή που αιχμαλωτίζονται και πουλιούνται οι γυναίκες, οι αντάρτισσες της YPJ – Star, της γυναικείας κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, παίρνουν μέρος, με το όπλο στο χέρι, στην υπεράσπιση του λαού, όπως και στην κεντρική κυβέρνηση, μαζί με άντρες του YPG, του κουρδικού στρατού της Ροζάβα.

Επίσης, ενώ στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν οι εθνο-θρησκευτικές διαμάχες και δολοφονίες, στην περιοχή της Ροζάβα, Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι, Ασσύριοι και άλλοι, ζούνε μαζί ειρηνικά και κυβερνούν από κοινού το καντόνι

Ως αναρχικοί, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους φονταμενταλισμό και επεκτατισμό. Οι Κούρδοι αγωνιστές της επαναστατημένης Ροζάβα, που δέχονται την επίθεση των φανατικών ισλαμιστών και των δυτικών υποστηριχτών τους, στερούμενοι στοιχειώδη δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού και αυτοδιάθεσης, δε μπορεί παρά να απολαμβάνουν την αλληλεγγύη μας. Η στήριξη σε ανθρώπους που λόγω της ταυτότητας τους  και του αγώνα τους για ανεξαρτησία δέχονται την οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου και των έμμισθων ή άμισθων φονιαδων του, δεν σχετίζεται όπως κάποιοι δηλώνουν με καμία υποστήριξη κάποιου είδους εθνικισμού∙ είναι βασική αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα σε όσους παλεύουν για την ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης και καταπίεσης, για έναν κόσμος ισότητας, ελευθερίας και αλληλοσεβασμού.

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΚΟΜΠΑΝΙ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος”

Πάτρα, Οκτώβρης 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s