2

3

Από το πρωί της Παρασκευής 15 Νοέμβρη, φοιτητικοί σύλλογοι, λαϊκές συνελεύσεις, σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, κινήσεις ανέργων και ανασφάλιστων, ανοιχτές συνελεύσεις αλληλέγγυων στους εργαζομένους της ερτ και αντιφασιστικής δράσης, φοιτητικές παρατάξεις, αναρχικές και αναρχοσυνδικαλιστικές συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, βρέθηκαν στο Παράρτημα για να πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του 3ημέρου του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια καταγραφής στην κοινωνική και ταξική μνήμη των ανθρώπων ως σημείο αναφοράς για τους αγώνες και τις εξεγέρσεις του σήμερα. Τότε, στην Πάτρα, όπως στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, οι φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο (το σημερινό πρώην Παράρτημα) από τις 14 του Νοέμβρη.

1

4

5

Οι φετινές εκδηλώσεις στιγματίζονται από την εκκένωση και το τσιμέντωμα του Παραρτήματος από το κράτος και το δήμο Πατρέων στις 5 Αυγούστου. Το Παράρτημα, έχει εδώ και 40 χρόνια, αποτελέσει χώρο αγώνα, πολιτικής ζύμωσης και εστία αντίστασης για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο αυτής της πόλης που θέλησε να διεκδικήσει ζωή με αξιοπρέπεια κι ελευθερία. Το Παράρτημα, που την τελευταία δεκαετία τελούσε υπό κατάληψη σε μόνιμη και καθημερινή βάση, αποτελούσε το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνικής και ταξικής αντίστασης στην Πάτρα, ένα αυτοδιαχειριζόμενο ανοιχτό κέντρο αγώνα όπου συσπείρωνε δεκάδες ανθρώπους, πολλές φορές με αρκετά διαφορετικές πολιτικές αναφορές, και κινηματικές αντιλήψεις, αλλά πάντα στη βάση της ισοτιμίας, της οριζοντιότητας και του αλληλοσεβασμού, αποτελώντας ένα υπόδειγμα συλλογικής και από τα κάτω διαχείρισης της ζωής, της καθημερινότητας και του αγώνα. Ως τέτοιο θα διεκδικείται διαρκώς από τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας της Πάτρας και  η δυναμική του -που δεν θα πάψει να εκφράζεται στους δρόμους- θα πλανιέται σαν φάντασμα πάνω από την πόλη, από τους τοπικούς και μη αξιωματούχους, από τα κοπρόσκυλα της αστυνομίας, τους μελανοχίτωνες του μιχαλολιάκου και τους ρουφιάνους των μέσων ενημέρωσης. Το Σάββατο 16 του μήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων μπροστά στο Παράρτημα με ταυτόχρονο αποκλεισμό από τη μεριά τους της οδού Κορίνθου ώστε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση, που εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό του χώρου, στο οδόστρωμα. Παράλληλα, από το απόγευμα της Παρασκευής, το κλίμα τρομοκρατίας αρχίζει να οξύνεται από την πλευρά του κράτους με παρουσία δεκάδων ασφαλιτών και μπάτσων της δίας στα γραφεία του ναρ και της νκα στην οδό Παντανάσσης.

6

Το πρωί της Κυριακής 17 Νοέμβρη, 3 μέλη φοιτητικών συλλόγων προσάγονται στην ασφάλεια της Ερμού την ώρα που μετέφεραν πανό για την πορεία και πολιτικό υλικό προς το Παράρτημα. Την ίδια ώρα το κέντρο της πόλης έχει γεμίσει από ασφαλίτες και κάθε λογής μπάτσους. Χαρακτηριστικά, το απόγευμα, 30 άτομα από τη ΛΣ Άνω Πόλης, που πραγματοποιούσαν προσυγκέντρωση στη γειτονιά τους για να κατέβουν προς το Παράρτημα, περικυκλώνονται από 15 μηχανές με μπάτσους της δίας και υποχρεώνονται σε εξακρίβωση στοιχείων, έρευνα σε προσωπικά τους αντικείμενα και σωματικό έλεγχο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα τοπικά μμε, μέσα από την αναπαραγωγή ασφαλίτικων ανακοινώσεων, διαμορφώνουν το κλίμα για καταστολή της διαδήλωσης εντείνοντας παράλληλα τον εκφοβισμό του κόσμου για να μην κατέβει στους δρόμους.

7

Παρά το κατασκευασμένο κλίμα τρομοκρατίας, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα και περίπου 10 χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μαζικότερες πορείες για το Πολυτεχνείο των τελευταίων ετών, ξεκινούν από το Παράρτημα για να φτάσουν μέσω της Όθωνος Αμαλίας και της Γούναρη, στο μνημείο του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στα Ψηλαλώνια. Οι πρώτες αψιμαχίες με τα ΜΑΤ ξεκινούν στην παραλιακή και συνεχίζονται μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ κατά την επιστροφή της πορείας στο Παράρτημα στήνονται πρόχειρα οδοφράγματα με κάδους και πραγματοποιούνται επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες για να ανακοπούν οι επιθέσεις των μπάτσων. Η επίθεση της αστυνομίας δεν σταματάει, πράγμα που υποχρεώνει την πορεία να συνεχίσει συγκροτημένα, αρχικά προς την πλατεία Πυροσβεστείου και στη συνέχεια προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ακολουθούμενη από τα ΜΑΤ που πραγματοποιούν ρίψη χημικών με ευθείες βολές από καραμπίνες.

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας, οι συγκεντρωμένοι δέχονται γενικευμένη επίθεση από 2 μεριές και αναγκάζονται σε οπισθοχώρηση ως την πλατεία Παναχαϊκής. Από εκεί, με μπροστά το πανό των συντρόφων και συντροφισσών του ΕΕΚ (σχετική ανακοίνωση), περίπου 200 άτομα επιχειρούν να ξαναπροσεγγίσουν το κέντρο μέσω της παραλιακής οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και περικυκλώνονται ξανά από δεκάδες μπάτσους οι οποίοι τους υποχρεώνουν να διαλύσουν την πορεία και να φύγουν από το σημείο σε ομάδες. Η αταλάντευτη στάση των διαδηλωτών αποδεικνύεται πιο δυνατή από τις τρομοκρατικές απειλές των γουρουνιών της αστυνομίας και μετά από αρκετή ώρα στο δρόμο, η πορεία προχωράει και ολοκληρώνεται τελικά στην πλατεία Όλγας.

Ως αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος” συμμετείχαμε τόσο στην 3ήμερη παρουσία έξω από το Παράρτημα, όσο και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, αντιλαμβανόμενοι πως αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγµή του κοινωνικού-ταξικού πολέµου, και ηµέρα κοµβικής σηµασίας για τους καταπιεσµένους γιατί σηµατοδοτεί την αέναη προσπάθεια των εξουσιαστών να τη σβήσουν από την κοινωνική συνείδηση και να αποδοµήσουν τα όποια εξεγερτικά της περιεχόµενα και από την άλλη γιατί εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αποτελεί στιγµή-ορόσηµο για τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, όπως αυτοί εκδηλώνονται στον  ελλαδικό χώρο από τη µεταπολίτευση και µετά.  Γιατί κόντρα στη λογική που µας θέλει να χαρίζουµε στην κρατική  προπαγάνδα τα εξεγερτικά γεγονότα του παρελθόντος, εµείς θα συνεχίσουµε  να τα θεωρούµε εφαλτήριο για τους αγώνες που κυοφορούνται σήµερα, για  τις ανταρσίες του µέλλοντος…

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που δεν υπέκυψαν στο κλίμα τρομοκρατίας που σκόπιμα έστησαν το κράτος και τα τοπικά παπαγαλάκια του και κατέβηκαν αποφασισμένοι στο δρόμο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε αγωνιστή που βίωσε την καταστολή και την τρομοκρατία του κράτους και τονίζουμε πως σε στιγμές έντασης της κρατικής επίθεσης απαιτείται αντίληψη αγώνα και συντροφικότητας, ενότητα στη δράση και αποφασιστικότητα μπροστά στις αστυνομικές προκλήσεις.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ…

…Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s