15

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΙΣ  ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ  ΑΓΩΝΑ

Κράτος και Αφεντικά υπερήφανα παρουσιάζουν την ανελεύθερη θεατρική υπερπαραγωγή «Καταστολή αυτοοργανωμένων κοινωνικών χώρων αγώνα». Η σειρά προβάλλεται σε αυτοτελή επεισόδια, σε αφήγηση των «γυμνοσάλιαγκων των 20.00» στους δέκτες σας.

Σενάριο: Υπουργείο Κρατικής Προπαγάνδας και Παραπληροφόρησης.

Σκηνοθεσία: Υπουργείο Επιβολής Δόγματος Μηδενικής Ανοχής και Καταστολής.

Επεισόδιο Πρώτο: Εκκένωση της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη τον Αύγουστο του 2012 και της Κατάληψης Δέλτα στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 2012.

Επεισόδιο Δεύτερο: Εκκένωση της  Κατάληψης της Villa Αμαλίας, εκκένωση της Κατάληψης Πατησίων και Σκαραμαγκά, εισβολή στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΣΟΕ και το studio του 98fm και εισβολή στην Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 τον Δεκέμβρη του 2012 και τον Γενάρη του 2013.

Επεισόδιο Τρίτο: Η καταστολή κάνει περιοδεία στην επαρχία. Ταυτόχρονη εκκένωση της Κατάληψης του Παραρτήματος, της Κατάληψης του Μαραγκοπουλείου και της Κατάληψης στο Στέκι ΤΕΙ στην Πάτρα τον Αύγουστο του 2013.

Guest stars: ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και λοιπά χοιροειδή μπατσοβδελύγματα.

Ξημερώματα Δευτέρας 5 Αυγούστου και το κουβάρι της καταστολής συνεχίζει να ξετυλίγεται, αυτή την φορά στην Πάτρα. Το κράτος με την αγαστή και πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Πατρών, επιτίθεται και εκκενώνει τρείς καταλήψεις: την κατάληψη Παραρτήματος στο κέντρο της πόλης, την κατάληψη του Μαραγκοπούλειου στην οδό Γούναρη και την κατάληψη Ν. Γύζη 33 – Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο ΤΕΙ Πάτρας. Στο εσωτερικό της Κατάληψης του Μαραγκοπουλείου συλλαμβάνονται 5 σύντροφοι και στην συνέχεια τους αποδίδονται οι κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης, των διακεκριμένων φθορών, της παράβασης του νόμου περί όπλων και της απείθειας.

Τουλάχιστον 6 διμοιρίες ΜΑΤ και μπάτσοι κάθε είδους, χρώματος και αμφίεσης επιστρατεύθηκαν για να υλοποιηθεί η επιχείρηση – υπερπαραγωγή. Παράλληλα επιστρατεύεται όλος ο Δημοτικός μηχανισμός με φορτηγά και λοιπά μηχανήματα, τεχνίτες και εργάτες για να συνεπικουρήσει στην επιχείρηση καταστολής. Οι είσοδοι, τα παράθυρα και γενικά κάθε πιθανή δίοδος πρόσβασης στους χώρους, χτίζονται με διπλά τούβλα και τσιμεντάρονται. Οι χώροι αδειάζονται στο εσωτερικό τους χωρίς να υπάρχει, καμία καταγραφή των αντικειμένων, ενώ απαγορεύεται στους καταληψίες να παραμείνουν στον χώρο κατά την διάρκεια της έρευνας.

Ας δούμε λίγο σύντομα όμως ποιοι χώροι δέχθηκαν επίθεση και  εκκενώθηκαν…

Κατάληψη Παραρτήματος

Η ιστορική κατάληψη του Παραρτήματος στο κέντρο της πόλης, που πήρε το όνομα της λόγω του ότι το κτήριο στέγαζε το παλιό παράρτημα του πανεπιστημίου Πατρών. Είναι ο χώρος που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες της πόλης και της τοπικής κοινωνίας και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για χιλιάδες αντιστεκόμενους και εξεγερμένους στο πέρασμα των χρόνων. Κατελήφθη για πρώτη φορά το Νοέμβρη του 1973 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στη χούντα και αποτέλεσε το κέντρο αγώνα των εξεγερμένων Πατρινών, γι’ αυτό και καταγράφηκε στην μνήμη και στην συνείδηση τους ως σύμβολο του αγώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες πορείες από την μεταπολίτευση και μετά καλούνται και ξεκινούν από αυτό.

Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν κέντρο αγώνα: στις περιπτώσεις των δολοφονιών του 15χρονου  Μιχάλη Καλτεζά από τον μπάτσο Μελίστα το 1985, του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον Οννεδίτη παρακρατικό τραμπούκο Καλαμπόκα το 1991, δικηγόρος του οποίου ήταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Αρβανίτης και του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Κορκονέα, στις απεργίες πείνας των 7 συλληφθέντων της Θεσσαλονίκης, των 3 συλληφθέντων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ στην Αθήνα, αλλά και διαχρονικά σε όλες τις φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε μπαίνοντας με άλλους συντρόφους στον χώρο το 2001, μετά από πολύ καιρό αχρηστίας θέλοντας να το χρησιμοποιήσουμε για μια εκδήλωση-συναυλία, ήταν αυτή της πλήρης διάλυσης και της ερήμωσης. Είχε μεσολαβήσει το μεγάλο φαγοπότι την δεκαετία του ΄90, κατά την διάρκεια του οποίου Δήμος και Νομαρχία είχαν φάει 500 εκατομμύρια δραχμές, αφού πρώτα έκαψαν τον χώρο, για να το μετατρέψουν σε συνεδριακό κέντρο. Μπάζα παντού, σκουπίδια, και ανύπαρκτες εγκαταστάσεις.

Μετά την επανοικειοποίηση του από του χώρου και με προσωπικό κόπο, χρήμα και ατέλειωτες εργατοώρες των συντρόφων που συμμετείχαν και στελέχωσαν το εγχείρημα μέσα στον χρόνο, κατόρθωσε το κτήριο να επισκευαστεί και να καταστεί λειτουργικό σαν χώρος ώστε να φιλοξενήσει εκατοντάδες ανοιχτές πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαδικασίες, και να στεγάσει κινηματικές υποδομές και εγχειρήματα. Μέσα σε αυτόν λειτουργούσαν χώρος συναυλιών και εκδηλώσεων, ραδιοφωνικός σταθμός, φωτοτυπικό μηχάνημα για την αναπαραγωγή κινηματικών εντύπων, σχολείο εκμάθησης ελληνικών σε μετανάστες, αυτοοργανωμένο καφενείο, συνεργείο ποδηλάτων κ.α.

Κατάληψη  Μαραγκοπούλειου

Το Μαραγκοπούλειο Ίδρυμα καταλαμβάνεται τον Οκτώβρη του 2010, μετά από δύο δεκαετίες εγκατάλειψης που το είχαν οδηγήσει στην ερήμωση και την σταδιακή κατάρρευση. Με την κατάληψη και την πλήρη ανακατασκευή και αναστήλωση του κτηρίου όχι μόνο βρήκε στέγη το συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης «Πέρασμα», αλλά λύθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα κάποιων συντρόφων, πραγματώνοντας το πρόταγμα «Να μπούμε στα ίδια σπίτια!».

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στο στόχαστρο της καταστολής, καθώς δύο μήνες αφότου κατελήφθη, έγινε εισβολή της αστυνομίας και απόπειρα εκκένωσης. Το κτήριο ανακαταλήφθηκε τρεις μέρες μετά και συνέχισε να λειτουργεί σαν πυρήνας αντίστασης και ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Στο χώρο της κατάληψης φιλοξενήθηκαν δεκάδες ανοιχτές εκδηλώσεις, προβολές, λειτουργούσε βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων και δανειστική βιβλιοθήκη, αυτοοργανωμένο καφενείο, συλλογικές κουζίνες κ.α.

Κατάληψη Ν. Γυζη 33 – Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τ.Ε.Ι

Το ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Ν. Γυζη 33 καταλαμβάνεται λίγο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και μετατρέπεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Τ.Ε.Ι. στεγάζοντας τις συλλογικές ανάγκες κόσμου που δραστηριοποιούνταν στο Τ.Ε.Ι. και στις γύρω περιοχές ήδη από καιρό πριν και αποτελώντας σημείο αναφοράς μέσα σε αυτό.

Φιλοξενούσε την αυτοοργανωμένη συλλογικότητα «Σαμποτέρ» και το αυτοδιαχειριζόμενο στούντιο της συλλογικότητας Τέχνασμα, ενώ μέσα σε αυτό λειτουργούσαν αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο και δανειστική βιβλιοθήκη. Στην διάρκεια των 4 χρόνων της λειτουργίας του οργανώθηκαν σε αυτό δεκάδες προβολές, συναυλίες και εκδηλώσεις δίνοντας ζωή στην μίζερη και αποστειρωμένη καθημερινότητα του Ιδρύματος.

Στο δια ταύτα…..

Η συνέχιση της επίθεση απέναντι στους χώρους αγώνα και αντίστασης, στα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και τις καταλήψεις, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, όπως αυτή εκφράστηκε δια στόματος τόσο του Υπουργού Καταστολής Δένδια, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού Σαμαρά. Αποτελεί μέρος του γενικευμένου κατασταλτικού σχεδίου, που έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εφαρμογή, με σκοπό την μετατροπή της κοινωνίας σε απέραντο νεκροταφείο, όπου δεν θα υπάρχει καμία φωνή αντίδρασης απέναντι στην επιβολή των ολοένα και εντεινόμενων συνθηκών εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Αποτελεί μέρος της συνολικής επίθεσης των εξουσιαστών στους αδύνατους και τους από τα κάτω, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται

     – στους πετσοκομμένους μισθούς πείνας, στις καθημερινές απολύσεις, τις αυτοκτονίες και την καλπάζουσα ανεργία.

    – στις επιχειρήσεις «Ξένιος Δίας» σε βάρος των μεταναστών, τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα και στον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνδυασμένη με την όξυνση των παρακρατικών φασιστικών επιθέσεων σε βάρος τους.

   – στην επίθεση σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, με διαδηλώσεις να απαγορεύονται, απεργίες να καταστέλλονται με την βία και τους εργαζόμενους να επιστρατεύονται κάποιες φορές ακόμα και προληπτικά, πριν ακόμα κηρύξουν την απεργία τους.

   – στην επίθεση σε περιοχές που επέλεξαν να αγωνιστούν για τα αυτονόητα, όπως Γη και Ελευθερία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιερισσό  στην Β. Α. Χαλκιδική, με ποινικές διώξεις και φυλακίσεις των αντιστεκόμενων κατοίκων και την εγκαθίδρυση αστυνομικής κατοχής.

Η βία της εξουσίας και η κρατική τρομοκρατία που εκδηλώνονται μέσω της καταστολής και της επιβολής ενός μόνιμου Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης, αποτελούν πλέον το τελευταίο ανάχωμα για την περιφρούρηση και τη διαιώνιση των σχέσεων εκμετάλλευσης και δουλείας. Το καθεστώς θωρακίζει και προστατεύει τις επιλογές του με την εφαρμογή δόγματος μηδενικής ανοχής απέναντι στην οποιαδήποτε μορφή ταξικής και κοινωνικής αντίστασης στα σχέδια του.

Στα πλαίσια αυτής την συνθήκης το Κράτος εντατικοποιεί την καταστολή απέναντι στο αναρχικό – αντιεξουσιαστικό κίνημα, πλήττοντας τους χώρους, τις δομές και τις υποδομές του αλλά και προσπαθώντας να εξοντώσει τους αγωνιστές τόσο υλικά όσο και ηθικά. Εισβολές και απόπειρες καταστολής αυτοοργανωμένων χώρων και εγχειρημάτων, εκκενώσεις καταλήψεων, βίαιη καταστολή πορειών, συλλήψεις και βασανισμοί συντρόφων, απόδοση ανύπαρκτων κατηγοριών, με αποτέλεσμα δεκάδες διώξεις, εξοντωτικές χρηματικές εγγυήσεις, εκδικητικές προφυλακίσεις και καταδικαστικές αποφάσεις με σαθρό κατηγορητήριο εναντίων αγωνιστών. Αυτό γιατί οι Αναρχικοί και οι Αντιεξουσιαστές ανέκαθεν υπήρξαμε ο φορέας και εκφραστής των πιο ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών θέσεων αγώνα, που εκφράστηκαν διαχρονικά μέσω της πολύμορφης δράσης και του λόγου μας, στην κατεύθυνση της αντίστασης στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που επιχειρούν να επιβάλλουν Κράτος και Κεφάλαιο.

Αν νομίζετε ότι εκκενώνοντας τους χώρους μας ξεμπερδέψατε μαζί μας είστε βαθιά γελασμένοι. Οι καταλήψεις δεν είναι απλά τέσσερα ντουβάρια. Η σημασία των καταλήψεων και η σπουδαιότητα τους έγκειται στις ιδέες, στα προτάγματα και τις προτάσεις που συμπυκνώνουν και φιλοξενούν μέσα τους και στον τρόπο ζωής και αγώνα που προωθούν. Και αυτά με όσο μένος και αν προσπαθείτε δεν μπορείτε να τα καταστείλετε.

 Οι καταλήψεις είναι οι ανάγκες, οι αντιλήψεις και οι προσωπικές και συλλογικές στοχεύσεις των ανθρώπων που τις λειτουργούν και τις διαχειρίζονται. Και εμείς είμαστε ακόμα εδώ, πιο δυνατοί και πιο πεισμωμένοι από ποτέ, ταγμένοι στην συνέχιση του πολύμορφου και συνεχούς αγώνα ενάντια στο Κράτος και το Κεφάλαιο.

Y.Γ.  Αν εκεί στο δημοτικό συμβούλιο 2 μέτρα τούβλο και μπόλικο μπετό είναι η άποψη που έχετε για την «ελευθερία», όταν επανακαταλάβουμε τους χώρους μας και τους καταστήσουμε και πάλι πραγματικά ελευθέρους, ξέρουμε πολύ καλά που θα σας βάλουμε και τα τούβλα και το μπετό. Έτσι για να νιώσετε «ελεύθεροι»…

 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΑΣ

 ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ

 ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

                                                                                Άνθη της Ερήμου του Πραγματικού

                                                                                      Πάτρα , Aύγουστος 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s