D17209B7E6DE172B8532931212B96373

Κείμενο που μοιράστηκε από την αναρχική ομάδα “Δυσήνιος Ίππος” την Τρίτη 26 Μαρτίου στο πλαίσο παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Όλγας από συλλογικότητες, συντρόφους και συντρόφισσες

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β.Α ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, ένα (ακόμα) καπιταλιστικό έγκλημα συντελείται στη Χαλκιδικη. Συγκεκριμένα, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η πολυεθνική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold Corporation και στην οποία σημαντικό ποσοστό μετοχών κατέχει και ο όμιλος Αλλάκτωρ του γνωστού μεγαλοκαπιταλιστή Μπόμπολα, έχει βάλει μπρος τα σχέδιά της για εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και χαλκού, νέων εργοστασίων θειούχων μεταλλευμάτων και σκουπιδότοπους οξέων αποβλήτων, ενώ στην περιοχή Σκουριές προβλέπεται η δημιουργία λατομείου (με τις τερατώδεις διαστάσεις 700μ διαμέτρου και 200μ βάθους, περισσότερο με κρατήρα θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς) στην καρδιά του βουνού Κάκαβος για επιφανειακές εξορύξεις κοιτασμάτων. Στις διαθέσεις αυτές της εταιρίας, που με γνώμονα το κέρδος δε διστάζει να προβεί στην καταστροφή της ίδιας της φύσης και της ζωής των κατοίκων της περιοχής, εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη ένος αγώνα αντίστασης και υπεράσπισης του τόπου και της αξιοπρέπειάς τους οι κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυους, αρνούμενοι να επιτρέψουν την επιτυχία των σχεδιασμών του κράτους και των κεφαλαιούχων χρυσοθήρων. Απέναντί τους, ασφαλώς, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ένα στρατό τραμπούκων, ενώ πρόθυμα προσφέρεται και η βοήθεια του Υπουργείου με την παραχώρηση σε αυτή αρκετών αστυνομικών δυνάμεων ως επιπλέον βοήθεια.

Στις 5 Αυγούστου του 2012, στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο, αφού τα ΜΑΤ εμπόδισαν πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων στο βουνό να συνεχίσει, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους αγωνιστές και τα σκυλιά των αφεντικών, με τους τελευταίους να δημιουργούν αρκετές εστίες φωτιάς στο δάσος με ρίψει δακρυγόνων και να προκαλούν πολλούς τραυματισμούς με γκλομπς, κροτίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Το βράδυ της ίδιας μέρας, συγκέντρωση κατοίκων στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τις κατασταλτικές δυνάμεις, με πρόσχημα υποτιθέμενες καταστροφές στο δημαρχείο και κατ’ απαίτηση του δήμαρχου Πάχτα, γνωστού υπαλλήλου-ρουφιάνου της εταιρείας. Την επόμενη μέρα, κάτοικος συλλαμβάνεται στο σπίτι του και συγκρούσεις με οδοφράγματα ξεσπούν στους δρόμους της κωμόπολης μέχρι την απελευθέρωσή του. Ένα μόλις μήνα αργότερα, στις 9 Σεπτέμβρη, ακολουθεί δεύτερη μεγάλη σύγκρουση των μπάτσων με περισσότερους από 1500 διαδηλωτές, οι οποία, πέρα από επιπλέον τραυματισμούς, οδήγησε σε 11 προσαγωγές και 4 συλλήψεις αγωνιζόμενων κατοίκων.

Ύστερα από ανάκληση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των υλοτομικών έργων στο δάσος των Σκουριών και άμεση εντολή προς το Δασαρχείο για κατατροφή 3μιση σχεδόν χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου διαδήλωση-απάντηση από περισσότερους από 2.500 κατοίκους και αλληλέγγυους. Στο εργοτάξιο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, έλαβε χώρα άλλη μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους αγωνιστές και τα μαντρόσκυλα των ΜΑΤ, από την οποία δεν έλειπαν ούτε αυτή τη φορά οι αρκετοί τραυματισμοί. Η επίθεση της αστυνομίας είχε ως επιπλέον αποτέλεσμα τη σύλληψη 14 διαδηλωτών.

Τέλος (για την ώρα), με αφορμή την επίθεση-σαμποτάζ στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός που έγινε στις 17 Φλεβάρη στα πλαίσια του πολύμορφου αγώνα όλων όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της εταιρείας, το κράτος εντείνει την κατασταλτική επίθεσή του ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους. Με πρόσχημα την αναζήτηση των δραστών αυτής της επίθεσης, τις επόμενες εβδομάδες ακολουθείται μια τακτική τρομοκρατίας, καθώς τα χωριά της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς τίθενται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Πραγματοποιούνται από τις κατασταλτικές δυνάμεις συνεχείς και καθημερινές προσαγωγές κατοίκων, που συνοδεύονται με υποχρεωτική λήψη DNA, καθώς και αλληλέγγυων ενώ στις 7 Μαρτίου γίνεται εισβολή τεράστιας αστυνομικής δύναμης από ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην Ιερισσό. Τέσσερις ακόμη κάτοικοι συλλαμβάνονται στην επιχείρηση αυτή, κατά την οποία πραγματοποιούνται έρευνες σε πολλά από τα σπίτια. Οι κάτοικοι του χωριού αντιδρούν έντονα σε αυτόν τον εξευτελισμό και την απόπειρα τρομοκράτησής τους και οι μπάτσοι απαντούν με ξυλοδαρμούς και ρίψη χημικών. Συγκρούσεις ακολουθούν στους δρόμους και τα ΜΑΤ δε διστάζουν να ρίξουν δακρυγόνα ακόμα και μέσα σε σπίτια και στο ίδιο το σχολείο του χωριού, την ώρα που μέσα βρίσκονταν παιδιά. Είναι παραπάνω από εμφανές στους πάντες πως οι χρυσοθήρες και οι προστάτες τους δεν σκοπεύουν να αφήσουν αναπάντητη την όποια αντίσταση στα δολοφονικά για τη φύση και το χωριό σχέδιά τους.

Εμείς, ως αναρχικοί, βλέποντας αυτή την επίθεση ως άρρηκτο κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής στρατηγικής κράτους και κεφαλαίου απέναντι σε κάθε κοινωνικό και ταξικό αγώνα που απειλεί να οργανωθεί και να ορθωθεί σαν τείχος κόντρα στα σχέδιά τους για την άγρια λεηλασία της φύσης και των ανθρώπων στο βωμό μιας κάποιας υποτιθέμενης “ανάπτυξης”, δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους που αρνούνται να παραδώσουν την περιοχή τους στα νύχια ων χρυσοθήρων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

 ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s