Από τα ξημερώματα της Τρίτης 15.11 φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές βρίσκονταν στο Παράρτημα -που την τελευταία δεκαετία τελεί υπό κατάληψη σε μόνιμη και καθημερινή βάση- για τον ‘‘εορτασμό’’ της 38ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών το Νοέμβρη του 1973. Τότε, στην Πάτρα, όπως στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, οι φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο (το σημερινό πρώην Παράρτημα) από τις 14 του Νοέμβρη.

Στην φετινή τριήμερη πρέμβαση συμμετείχαν διακριτά με το λόγο τους τα αυτόνομα σχήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, η αυτόνομη συλλογικότητα των Ανυπάκουων Μαθητών, η συνέλευση αναρχικών για την παρέμβαση στις σχολές ‘‘Σπασμένο Γρανάζι’’ και η αναρχική ομάδα ‘‘Δυσήνιος Ίππος’’. Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρχε μόνιμη παρέμβαση με διανομή έντυπου υλικού, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν και διάφορες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των συλλόγων των φοιτητών.

Την Τετάρτη 16 του μήνα η προκλητική παρουσία στο χώρο των δοσίλογων και ξεπουλημένων της πασπ δεν ήταν πλέον ανεκτή από αρκετούς συντρόφους και άλλους νεολαίους με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν άρον-άρον από το Παράρτημα το οποίο, ιστορικά άλλωστε, αποτελεί εστία αντίστασης για όσους αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς και όχι ασφαλή αγκαλιά γι’ αυτούς που το προσκυνάνε.

Την Πέμπτη 17 του Νοέμβρη το πρωί πορεία που είχε καλεστεί από τους Ανυπάκουους Μαθητές, κινήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων -στη συντριπιτική τους πλειοψηφία μαθητές- στο κέντρο της Πάτρας με δυνατό παλμό και συνθήματα. Στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε συμβολική επίθεση με κόκκινες μπογιές. Αργότερα στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Ερμού το μαθητικό μπλοκ δέχτηκε επίθεση με μικρή χρήση χημικών από μια διμοιρία ΜΑΤ που το ακολουθούσε, δεν διαλύθηκε όμως και οπισθοχώρησε προς το Παράρτημα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την πορεία που καλείται στις 6 από το Παράρτημα προς το μνημείο του δολοφονημένου από οννεδίτες τραμπούκους το Γενάρη του 1991, αγωνιστή καθηγητή Ν. Τεμπονέρα. Από νωρίς κόσμος αρχίζει να μαζεύεται ενώ στην πορεία καλούν με ξεχωριστή αφίσα και μπλοκ τα αυτόνομα σχήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, το οποίο και τοποθετείται στη μέση περίπου της πορείας, πίσω από τα σωματεία και μπροστά από τα κόμματα και τις οργανώσεις. Γυρω στις 7 η πορεία ξεκινάει με μεγαλη συμμετοχή. Το μπλοκ των αυτόνομων σχημάτων αριθμεί περίπου 700 άτομα και είναι πολύ καλά περιφρουρημένο. Παράλληλα, στο τέλος της πορείας μαζεύεται πολύς κόσμος με συγκρουσιακές διαθέσεις.

Οι πρώτες επιθέσεις ξεκινούν σε τράπεζα στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και ΄Οθωνος-Αμαλίας. Η αστυνομία που ακολουθεί με 4 διμοιρίες, πάρα πολλους ασφαλίτες με καλυμμένα πρόσωπα και καμια 15αριά μηχανές της ομάδας δι.ας κάνει χρήση χημικών και δέχεται άμεσα επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότωφ. Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Τράπεζες καταστέφονται και στήνονται οδοφράγματα για να καταφέρουν έστω και για λίγο να απότρέψουν την προσέγγιση των μπάτσων. Οι οργανώσεις της Αριστεράς διαλύουν τα μπλοκ τους και μπαίνουν σε αυτό των φοιτητικών συλλόγων με αποτέλεσμα στο τέλος της πορείας να σχηματιστεί ένα τεράστιο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό μπλοκ (ύστερα από την ένωση των 2 κομματιών του στην πορεία) με περισσότερα από 1000 άτομα, τουλάχιστον από τη Γούναρη και μετά. Συνολικά το μέγεθος της πορείας θα πρέπει να ξεπερνούσε τα 6 χιλιάδες άτομα. Προς τη λήξη της, συγκρούσεις πραγματοποιούνται στην Κανακάρη και στήνονται οδοφράγματα στην Κορίνθου με Κολοκοτρώνη ενώ εκτοντάδες κόσμος παραμένει μπροστά στο Παράρτημα μη θέλοντας να τελειώσει η πορεία. Μάχες πραγματοποιούνται με την αστυνομία που απαντάει με χημικά αλλά για πολύ ώρα δεν καταφέρνει να διαλύσει τον κόσμο. Τελικά και ύστερα από πολύωρες συγκρούσεις, το τεράστιο φλεγόμενο οδόφραγμα σπάει και ξεκινάει η οπισθοχώρηση. Κόσμος σπάει στα στενά, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι, περίπου 200 άτομα, κατευθύνεται ως την πλ. Αγ. Σοφίας όπου ακολουθείται από τα ΜΑΤ.

Συνολικά προσάγονται περίπου 40 άτομα, με κόσμο να συλλαμβάνεται στα στενά αλλά και μέσα σε καφενεία της περιοχής της Αγίας Σοφίας σε μια πρωτοφανούς θράσους επιχείρηση της αστυνομίας. Όσοι καταφέρνουν να γυρίσουν προς το κέντρο, ενώνονται μαζί με άλλους στην πλ. Όλγας και ξεκινούν δυναμική πορεία αλληλεγγύης 200 και πλέον ατόμων από τη Ρήγα Φεραίου προς την Ασφάλεια της οδού Ερμού απαιτώντας με μόνο όπλο την αλληλεγγύη και τις φωνές τους την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ μαζική αλλά ο κόσμος αποφασισμένος να μη φύγει μέχρι να πάρει πίσω του και τον τέλευταιο αγωνιστή που βρέθηκε στα χέρια των μπάτσων. Τελικά ως τις 12 το βράδυ απελευθερώνονται όλοι και η συγκέντρωση διαλύεται.

Είναι προφανές πως τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα προκαλούν τη βίαιη έκρηξη της κοινωνικής οργής που εκφράζεται με κάθε τρόπο καθημερινά. Από τις λαϊκές συνελεύσεις και τις ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές για να μην κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ, μέχρι τις μαζικότατες διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις σώμα με σώμα με τους μπάτσους, φαίνεται ότι ένας νέος κόσμος ορθώνει το ανάστημα του απέναντι στον παλιό μην αφήνοντας να διολισθήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση αμαχητί. Ο μόνος δρόμος για να αποτινάξουμε από τις ζωές μας τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του κράτους που θέλει πάση θυσία να μας μετατρέψει σε δούλους είναι η καθημερινή ρήξη μαζί τους σε κάθε πεδίο εκδήλωσης των επιθεσεων τους.

Θα πρέπει τέλος να γίνει σαφές στα κρατικά επιτελεία και τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς ότι οι καροί έχουν αλλάξει. Η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων ανθρώπων θα γυρίσει ανάποδα και θα αποτελέσει σκληρή και επιζήμια καταδίκη για το κράτος και τους φρουρούς του. Σε μια πόλη που έχει βαθιά ιστορία κοινωνικών και ταξικών αγώνων, από τις μαχητικές απεργίες των εργοστασίων το ’89-’90, τα μαθητικά του ’91 και τα εξεγερσιακά γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Τεμπονέρα, τα μαθητικά του ’98, τα αντιπολεμικά 2001 και 2003, τις τεράστιες διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό, μέχρι το κίνημα αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τις φοιτητιικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις του ’06-’07 και την πρόσφατη κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, ο κόσμος του αγώνα δεν υποχωρεί ούτε προσκυνάει. Συλλογικοποιείται, οργανώνει την αντεπίθεση του και θα τους σαρώσει…

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΣΥΝΕΧΗΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ, ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ!

4 thoughts on “Απόπειρα Συνολικής Ενημέρωσης (15-17 Νοέμβρη)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s